Prvi put od kada se obeležava Međunarodni dan muzeja, ljubitelji kulturnih sadržaja bili su uskraćeni prigodnim svečanostima koje su organizovane tim povodom. Od 2007. godine, u subotu pred 18. maj Narodni muzej u Valjevu u saradnji sa brojnim ustanovama u gradu, između ostalog i Tehničke škole, učestvuje u organizaciji manifestacije “Noć muzeja”.

Počelo se otvaranjem stalne postavke “Treća dimenzija prošlosti, pogled iz budućnosti” i svake naredne godine pripremali su nove sadržaje. Ove godine je to nešto drugačije, jer je pandemija korona virusa uslovila da Noć muzeja, po rečima organizatora, bude pomerena za početak novembra.

Mi smo svojim planom i programom planirali Noć muzeja, naši Valjevci su navikli da muzej tu noć živi negde do dva sata ujutru i da osim izložbe, svakako vrlo interesantne, za tu priliku namenjene, budu i razni propratni programi za decu, kvizovi, predavanja, što je ove godine izostalo. U planu i programu bila je izložba, pre svega vrlo interesantna pripadnicama lepšeg pola “Cipele-tradicija i moda” naših kolega iz Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, ali na žalost ta izložba će sačekati neki drugi termin, što će najverovatnije biti tokom Tešnjarskih večeri, naravno ako mere prevencije budu ukinute do tada i pandemija bude sprečena, kaže direktorka Narodnog muzeja u Valjevu, Jelena Lekić.

Ipak, valjevski muzej je odlučio da bar na neki način “Noć muzeja” bude obeležena. Tako su kustos-arheolog Đorđe Đenić i fotograf Milan Veselinović u saradnji sa ostalim kustosima pripremili šestominutni film, retrospektivu rada muzeja od 2018. godine. Realizovano je 45 programa, kaže Lekić. Kruna svega je, dodaje, 26. oktobar 2019. Godine, kada je otvorena stalna postavka u Kući Nenadovića, koja je na otvaranje čekala 20 godina.

Ono što je važno jeste da ako “Noć muzeja” bude u novembru, što je za sada planirano, mi ćemo tada definitivno otvoriti Salu II Svetskog rata, dugo najavljivanu, tako da ćemo svakako iskoristitii njeno otvaranje, jer retko koji muzej u Srbiji ima tu salu, i to će biti veliki program za otvaranje Noći muzeja. Naravno, biće i propratnih programa za naše najmlađe sugrađane, koji su naša potencijalna publika u narednim godinama, dodaje ona.

Muzej tokom vanrednog stanja neko vreme nije bio otvoren za posetioce, izvestan period samo za pojedinačne posete, a kasnije su i one ukinute, ali se u muzeju radilo punim kapacitetom.

Deo ekipe radio je od kuće, a deo je dolazio u muzej, gde smo imali dežurstva. Pripremamo stalnu postavku u Staroj Protinoj školi u Brankovini, koja je iz 1984. Godine. Naš plan je bio da bude otvorena 15. aprila, ali na žalost korona virus je uslovio da taj posao stane. Postavka je 95 odsto završena I na njoj se radilo sve vreme tokom vanrednog stanja. Mi ćemo je svakako otvoriti u septembru, tako da nismo sedeli skrštenih ruku, pojašnjava Lekić.

Direktorka Narodnog muzeja kaže i da je i pedagoška služba imala zadatak da na društvenim mrežama i sajtu muzeja objavljuje “Muzejske price”, što će biti praksa u narednom period svake sedmice. Zainteresovani će moći da pročitaju muzejske price etnologa, arheologa, istoričara, istoričara umetnosti.

Podeli članak na društvene mreže