U organizaciji udruženja Novi optimizam, u Velikoj sali Skupštine grada Valjeva, održana je tribina “Nisu zaboravljeni – nisu sami”.

Kako je rečeno u pozivu , oni su je posvetili herojima građanskog aktivizma koji su se pobunili protiv laži, zloupotreba i nasilja. O tome šta im se dešava nakon predočavanja podataka koji ukazuju na sve te nepravilnosti u društvu okupljenim građanima su govorili Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz “Krušika”, Snežana Čongradin, novinarka lista “Danas”, Ana Lalić, novinarka koja je pisala o opremljenosti KBC Novi Sad. Pored njih na tribini su govorili i profesori Čedomir Čupić i Biljana Stojković. Pre tribine , neki od njih su odgovarali na novinarska pitanja. Valjevac Aleksandar Obradović je rekao da u njegovom slučaju, još uvek nema nikakvih promena.

Nema nikakvih dešavanja, nema informacija iz Tužilaštva. Moj predmet i dalje stoji, moj advokat dobija isti odgovor već nekoliko puta, da se predmet nalazi na veštačenju. Ja sam dobio rešenje generalnog direktora 17. januara, po kome sam pod suspenzijom, do okončanja krivičnog postupka. Iz ove perspektive, ja sam iskreno očekivao da će posle objavljivanja mog slučaja u medijima, postati epidemija, da će se pojaviti novi uzbunjivači koji će reći šta se dešava u našoj zemlji. “Krušik” je samo jedna matrica koja postoji u mnogim firmama u Srbiji. Nažalost, dočekali smo epidemiju korona virusa. Ja i moje kolege smo bili pokazna vežba kako će svako završiti u slučaju da digne svoj glas, da pomisli nešto drugačije i krene našim stopama. Svako neka radi po svojoj savesti, kaže Obradović.

Novinarka Ana Lalić je istakla da sada ima još teži pristup informacijama, jer joj se ljudi ne javljaju na telefon i da joj je teško da radi posao profesionalno.

Nastavlja se taj manir potpunog neodgovaranja, ignorisanja svih naših pitanja, molbi što putem mejla, što uživo. To je problem koji će se, nadam se rešiti i da će morati da počnu da razgovaraju sa medijima, koliko god mi bili omiljeni ili neomiljeni u njihovom slučaju. Što se tiče mog privatnog života, ja još uvek imam obezbeđenje, panik taster koji nosim sa sobom. Neke procene su da mi to još uvek treba. Ja se ne osećam tako, jer ne dozvoljavam da budem niti uplašena, niti da budem uvučena u tu neku paranoju i pritisak koji fakat nije prijatan i koji je već dugo trajao. Trudim se da radim najnormalnije, šetam, živim u svom gradu, pijem kafe i pravim se kao da je sve u redu, mada svi znamo da ništa nije u redu u ovoj zemlji, rekla je Ana Lalić.

Profesor Čedomir Čupić smatra da je važno da još uvek postoje takvi ljudi.

Sve nepravde, sve ono što ruši opšte dobro ili što nanosi ljudima zlo, sve ono što dovodi u pitanje slobodu, istinu, na to se mora reagovati. Ako se ne reaguje, sutra ćemo biti žrtve, svi pojedinačno. Pitanje je kako bi Aleksandar završio da nije bilo javnosti i da nije bilo pritiska javnosti. Nije to bio veliki broj ljudi, ali dovoljno da on bude prvo izvučen iz zatvora. Između ostalog, Tužilaštvo ne pokreće ništa. Oni pokazuju da nemaju hrabrosti da krenu u taj proces, jer taj proces otvara sve ono što je on skupio i da neko mora da odgovara, kaže Čupić.

Moderatorka tribine je bila novinarka lista “Danas” Ljiljaan Bukvić, dok i ako je bio najavjen, u Valjevo nije došao novinar lokalnog portala Žig Info Milan jovanović, kome je zbog objavljenih tekstova zapaljena kuća.

Podeli članak na društvene mreže