U želji da pomognu valjevskim zdravstvenim radnicima, koji se iz dana u dan bore protiv korona virusa i koji su najviše izloženi riziku da budu zaraženi, grupa od sedam Valjevaca odlučila je da u skladu sa svojim mogućnostima pomogne lekarima.

Kako kaže jedan od njih, poenta je da svako od nas uradi koliko može i da promovisanje pojedinaca nije bitno, pa stoga žele da ostanu anonimni.

Uspeli smo da obezbedimo neophodan materijal jako brzo, ljudi imaju razumevanja i žele da pomognu. Najpre smo koristili 3D štampač i pošto je proces bio isuviše spor, prešli smo na sečenje folije laserom, što je sve značajno ubrzalo, jer je po prvobitnom principu za jedan vizir bilo potrebno tri sata za izradu, pojašnjava on.

Za samo tri dana „Valjevski vizionari“ su uspeli da naprave 250 zaštitnih vizira. Materijala, kažu imaju za još 50 komada i uradiće ih ukoliko to bude neophodno.

Kako nam je sagovornik rekao, postoji nacrt po kome se radi. Najkomplikovaniji je proces štampe, dok je montaža, kako kaže, poput sklapanja lego kockica.

Na kraju, humani Valjevac poziva sugrađane da slede njihov primer i da zajedno pobedimo.

Podeli članak na društvene mreže