Veliki srpski i francuski slikar i vajar Miloš Šobajić je, nakon kratke borbe sa korona virusom, u 76. godini preminuo 24. aprila u KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu.

Za Valjevo i Modernu Galeriju je bio duboko vezan, jer su njegovi preci deo svog života proveli u gradu na Kolubari, gde su kako je govorio i “stali na noge”, a nakon toga se preselili u Nikšić, pa u Beograd:

Mislim da je ovo jedan ozbiljan gubitak za srpsko slikarstvo. Miloš je jedan plemenit čovek, ili kako bi njegova supruga Maja rekla jedno odraslo dete koje je imalo ljubavi, energije i volje za sve. Žao mi je što poslednjih godina Moderna galerija gubi neke od svojih stalnih saradnika. Miloš Šobajić je među prvim autorima koji je izlagao u Modernoj galeriji svoj tzv. “jugoslovenski period”. Pre odlaska u Pariz, on je poklonio Modernoj galeriji jedno od svojih najvrednijih dela, a kada sam ja imenovan za direktora, još jednu. Bio je kratko i član programskog saveta Moderne galerije. Postavku njegovih dela koja je otvorena 2019. on je praktično video kada je došao na otvaranje. Dogovor je bio da napravimo izložbu njegovih početaka, ali smo mi uradili i više. I to je poslednja takva izložba koja je održana za njegovog života. Planovi su bili i da se uradi postavka njegovog novog perioda, a poznato je i da su svi autori u Valjevu izlagali više puta svoja dela. Opus koga se drži Moderna galerija je prilično uzan, ali ga se mi uglavnom pridržavamo. Miloš je ostavio dosta radova, a kolekcionari preferiraju ka nekim od njegovih različitih perioda. Istovremeno, on je bio svestrana ličnost. Profesor na nekoliko fakulteta širom sveta, slikao je, vajao, pisao… Siguran asm da će nam mnogo nedostajati, rekao je Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije Valjevo.

Poslednja izložba Miloša Šobajića u Modernoj galeriji u Valjevu, otvorena je početkom novembra 2019. godine. Tada je rečeno da je postavka prikupljana godinu i po dana, a dela su prikupljana od kolekcionara, poštovaoca njegovog dela. Tom prilikom, veliki umetnik je rekao:

Ja sam posle 30 godina opet u ovoj divnoj galeriji zahvaljujući Voji Jovanoviću I Banetu Dobriću koji su uspeli da sakupe slike koje sam radio pre pola veka. Neke prvi put vidim posle toliko godina, neke čak i ne prepoznajem, a nekih se dobro sećam i znam koliko sam se trudio da ih na pravi način ispunim do poslednjeg santimetra. Imao sam dobre živce i radio noću bez prestanka. Bio sam zdravo ambiciozan da pokušam da pokažem u Parizu pre svega, ono što sam poneo iz Beograda u sebi. Ove slike sam predstavljao i u Njujorku i Los Anđelesu u više navrata i od tada ih nigde više nisam video. Evo zahvaljujući ovoj divnoj ekipi iz Moderne galerije ponovo su slike na okupu, bar jedan deo i izuzetno sam zadovoljan što ih vidim zajedno, govorio je Šobajić 9. novembru 2019. godine.

Miloš Šobajić će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana, na Novom groblju u Beogradu u četvrtak 29. aprila 2021.

 

 

 

 

 

Podeli članak na društvene mreže