Na osnovu podataka ZZJZ, koji su objavljeni 26. jula, za Kolubarski okrug potvrđena su 33 nova slučaja korona virusa. U Valjevu je 27 novopozitivnih, u Ljigu dvoje. U Lajkovcu, Mionici, Osečini i Ubu registrovan je po jedan slučaj.

Beleži se još jedan smrtni slučaj u Ubu, pa je ukupno troje preminulih u ovoj opštini od početka epidemije. Ovim se broj preminulih usled posledica infekcije u Kolubarskom okrugu povećao na 34.

Hospitalizovano je 48 lica iz Valjeva, 11 iz Uba, sedam iz Ljiga, pet iz Lajkovca i tri iz Mionice. U kućnoj izolaciji nalaze se 594 osobe sa područja Kolubarskog okruga, od toga 480 u Valjevu, 32 u Ljigu, 29 u Mionici, 23 u Ubu, 18 u Osečini i 12 u Lajkovcu.

Od početka epidemije 14. marta, do 25. jula, prijavljeno je 1.160 laboratorijski potvrđenih slučajeva COVID 19 infekcije za Kolubarski okrug. U prvom talasu epidemije (mart-maj) prijavljeno je 296 slučajeva , a potom posle pauze od oko tri nedelje, od početka juna ponovo se registruju novi slučajevi (ukupno 864), piše u izveštaju ZZJZ.
U drugom talasu epidemije je zaraženo 678 osoba osoba iz Valjeva i dominiraju muškarci. Najveći broj obolelih i najviše stope incidencije su u uzrastu radno aktivnog stanovništva (30-64 godine).

U COVID ambulanti Doma zdravlja pregledano je 165 osoba sa respiratornim infekcijama. Od početka drugog pika epidemije uzeto je 1.995 briseva.

U Prijemno urgentnom centru Opšte bolnice Valjevo pregledano je 16 sumnjivih i verovatnih slučajeva, od kojih dvoje primljeno na bolničko lečenje. Na hospitalizaciji je 107 pacijnata sa sumnjom na COVID i laboratorijski potvrđena( infektivno 47 i pulmo 60).

U ZZJZ istrženo u drugom piku epidemije 1100 kontakata sa laboratorijski potvrđenim licima, a uzeto Od početka drugog pika epidemije uzeto 447.briseva.

Aktivno se prati i epidemiološka situacija u većim privrednim društvima.

U "Gorenju" je od početka drugog talasa epidemije zaraženo 49 zaposlenih. Oboljevanje 9 lica se može epidemiološki povezati sa izlaganjemm zaraženim kolegama. Prvi slučajevi oboljevanja laboratorijski su dokazani 30.6.2020. godine. Testirano je još 19 zaposlenih čije su analize u toku.

U "Krušiku" je 20 inficiranih zaposlenih od početka drugog talasa. Prvi slučajevi oboljevanja laboratorijski su dokazani u poslednjoj nedelji juna.Testirano je još 12 zaposlenih čije su analize u toku. Infekcija je dokazana i kod dvojice zaposlenih u Kovačkom centru u drugom talasu.

U kompaniji "Valy" od početka drugog talasa epidemije zaraženo je 16 zaposlenih. Testirano je još 12 zaposlenih čije su analize u toku.

Prema ovim podacima, oporavilo se 458 lica iz Kolubarskog okruga, od čega je 324 Valjevaca.

 

Podeli članak na društvene mreže