Na području Kolubarskog okruga, za poslednja dvadeset četiri sata palo je 11,4, litra kiše po metru kvadratnom. U Poljoprivrednoj savetodavnoj službi Valjevo, saznajemo da i ove količine vodenog taloga, zbog dugotrajne suše, pogoduju obavljanu prolećne setve kukuruza, koja je uradjena na dvedestak pocenata od planiranih 35 000 hektara.

Ipak, padavine su navlažile setveni sloj i poboljšale klijanje i nicanje kukruznog zrna, ali nedostaje oko 20 litara kiše kako bi se zemlja natopila optimalnom količinom vlage.

Što se tiče zaštite u kukruznim poljima sada treba obaviti prskanje posle setve a pre nicanja.

Na parcelama jesenas zasejanim pšenicom, u toku je zaštita od korova koja se obavlja herbicidima.

Kiša pogoduje i svim voćnim kulturama, mada sada odgajivači, bar što se šljive tiče, obavljaju zaštitu u precvetavanju, pre svega protiv šljivine osice, plamenjače i šupljikavosti lista. Kod maline i kupine, proizvodjači su već trebali da obave zimsko prskanje i sada je poželjno da obiđu svoje parcele i ukoliko primete pojavu štetočina u malinjacima i kupinjacima, da se jave PSSS Valjevo kako bi od tamošnjih stručnjaka dobili preporuku koja hemijska zaštitina sredstava treba upotrebiti.

Podeli članak na društvene mreže