Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, sedamnaestogodišnja devojka iz Uba je pod sumnjom da je zaražena korona virusom po proceduri prebačena u infektivnu kliniku u Beogradu.

Ona nije u teškom stanju, ali je danas u popodnevnim satima odvezena u Beograd, gde će biti obavljeno detaljno ispitivanje. Pre toga devojka je primljena u Opštu bolnicu u Valjevu, gde su joj takođe uzeti potrebni izorci za analizu, koji se šalju na institut za virusologiju "Torlak" u Beogradu. Nezvanično, mlada Ubljanka se nedavno vratila iz Italije.

Prema poslednjim podacima, novim korona virusom je u svetu zaraženo oko 80 000 ljudi, najviše iz Kine, gde je do sada obolelo oko 77 000, a preminulo više od 2 600 osoba. U ostalih 30 zemalja je oko 1 200 zaraženih, a više od 20 umrlih. Posle Kine, najugroženiji je Iran. Hrvatska je u utorak prijavila prvi slučaj zaraze, sada ih je dvoje. U Italiji se broj obolelih stalno povećava. U Hrvatskoj kažu da njihov zdrvstveni sistem može da odgovori na izazove. Novim korona virusom zaraženo je dvoje od jedanaest državljana Srbije koji se nalaze na kruzeru u Japanu. Sumnjalo se da su tri osobe zaražene. U šabačkoj klinici bilo je smešteno dvoje, jedno u Beogradu. Analize su ipak pokazale da su negativni na COVID-19.

Foto: Pixabay

Dok nadležni kažu da je zdravstveni sistem spreman, stručnjaci upozoravaju da situaciji treba pristupiti ozbiljno i detaljno. Problem bi, kako je rečeno, mogao da bude nedovoljan broj raspoloživih respiratora. Direktorka instituta „Batut“ je za RTS rekla da kada su u pitanju ovakve epidemiološke situacije Ministarstvo zdravlja formira radne grupe zadužene da prate implementaciju svih uputstava. Za sada je, kako je rekla, situacija stabilna, dodajući da su sve zdravstvene ustanove organizovane tako da imaju spremne izolacione sobe.

Iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da svet mora biti spreman za moguću pandemiju korona virusa.

Podeli članak na društvene mreže