Valjevski predškolci imali su priliku da u holu Centra za kulturu uče o starim zanatima. Oprobali su se u opančarstvu, vezu, pravili pinjate, a sve u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana porodice. Zahvaljujući Marku Stojanoviću otkrili su tajne kovačkog zanata.

Deci je ovo jako interesantno. Žao mi je što nismo napolju, da raspalimo pravu vatru i nešto stvarno iskujemo. Inače je važno da uče o starim zanatima, ne samo na Dan porodice, ne samo zato je to nešto što je zaboravljeno i što je deo naše istorije, već nešto što će da ih izvuče iz kuće, da im ideju da mogu nešto i ručno da rade, budu kreativni, ne samo da igraju igrice, kaže Stojanović i poručuje da na taj način razvijaju motoričke sposobnosti.

U Domu sporta „General Svetomi Đukić“ organizovane su sportske igre, u kojima su učestvovali deca i roditelji. Podeljeni u ekipe, nadmetali su se u košarci, fudbalu, i pokazali veštine sa rekvizitima i na poligonima. Organizatori manifestacije u čast porodice bili su Turistička organizacija Valjevo i Predškolska ustanova „Milica Nožica“. Deo radionica bili su predškolci vrtića „Hajdi“ i „Zvončić“.

Ideja je da podsetimo da porodični dan ne čine samo stvari, već srdačni odnosi roditelja i dece. Ovim aktivnostima želimo da ukažemo na prave vrednosti i podsetimo da roditelji treba da budu uzor svojoj deci, a vrlo malo energije je potrebno da ulepšamo naš i život naše porodice, ističe direktor Predškolske ustanove „Milica Nožica“, Milan Radović.

Na Dan porodice posebna pažnja posvećuje se značaju ove jedinice društva kao jedne od najvažnijih tvorevina civilizacije. Ovaj dan se obeležava od 1994. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija uvrstila u kalendar važnih datuma.

Znamo koliko porodice znače i doprinose razvoju grada i koliko su bitan segment u koji treba ulagati i koji treba unapređivati, kaže direktorka Turističke organizacije Valjevo, Ana Marković.

Kao osnovna ćelija društva, porodica treba da bude osnažena sa svakog aspekta jer je zdrava porodica jedan od glavnih uslova za stvaranje zdravog pojedinca ali i zdravog društva.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment