Opština Mionica jedna je od 25 lokalnih samouprava iz Srbije, čiji su predsednici i gradonačelnici potpisali svečanu povelju o osnivanju Кluba opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC) i obavezali se da će zajedno raditi na unapređenju uslova poslovanja na lokalu.

Lokalne samouprave koje su potpisale povelju, uspešno su prošle kroz program Sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi i na taj način stekle potvrdu da pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima.

U Mionici stvaramo ambijent dovođenja što više investitora, u kom će svako hteti da pokrene biznis. Članstvo u BFC Кlubu će nam pomoći da se razvijamo u pravom smeru. Imaćemo novu industrijsku zonu u Radobiću koja će se prostirati na 9 hektara. Do sada smo uložili oko 7 miliona dinara. Sa novom razvijenijom infrastrukturom, auto -putem Miloš Veliki, siguran sam da će Mionica biti odredište za mnoge investitore-rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Ciljevi Кluba ogledaju se u unapređenju zakonskog okvira za lokalni razvoj, primenu najviših međunarodnih standarda povoljnog poslovnog okruženja, optimizaciju procedura i digitalizaciju usluga za građane i privredu. Takođe, razmena praksi u radu gradova i opština i promocija investicija i preduzetništva su jedni od ciljeva. BFC će se u narednom periodu baviti i imovinsko-pravnim odnosima koji su jedan od najsloženijih problema sa kojima se suoče lokalne samouprave.

Opština Mionica jeste jedna od lidera razvoja, kada je reč o lokalnim samoupravama u Republici Srbiji i zbog toga zaslužuje da se nađe u BFC Кlubu.

Da je opština Mionica pogodno mesto za razvoj privrede potvđuje i činjenica da je nemačka firma Auto-Кabel koja posluje u Mionici od januara 2019. godine i koja trenutno broji 300 radnika, u narednom periodu planira da se razvija i udvostruči broj zaposlenih.

Podeli članak na društvene mreže