Utvrđivanjem metaboličkog profila kod muznih krava, tačno se pokazuje šta treba menjati u ishrani ovih životinja kako bi bile zdravije i davale veće količine kvalitenog mleka.

Ova metoda je već primenjena i u nemalom broju farmi na području našeg okruga i pokazala je odlične rezultate. Upravo zbog toga je i organizvoan sastanak u Regionalnoj privrednoj komori Valjevo, na kome je zainteresovanim članovima sekcije proizvođača hrane i za životinje i proizvođača mleka i mlečnih prerađevina predstavljena metabolička metoda i dosadašnji rezultati njene primene.

Opservirali smo oko pedeset gazdinstava, za godinu i po dana od kada je u Veterinarskom centru nabavljen analajzer. Bitno nam je da prilikom uzimanja anamnestičkih podataka imamo poverenje vlasnika i da nam oni daju prave informacije, jer iz rezultata koje dobijemo vidimo da li nas vodi u pogrešnom pravcu ili ne. Nakon tih rezultata radi se korekcija obroka, kabaste i koncentrovane hrane. Nama je cilj da kod svake životinje dobijemo maksimalnu proizvodnju. Ono što je koncept održive stočarske proizvodnje jeste da razmak između dva telenja ne bude duži od 400 dana. Želja nam je da u jednom zapatu imamo 50 odsto steonih grla, a 12 odsto zasušenih krava i najvažnije da imamo oko 25 litara mleka po grlu, pojašnjava dr vet. Budimir Višić.

Metabolički profili su rađeni u Poljoprivrednoj školi i u gazdinstvima u Bukovici, Vragočanici, Bačevcima, Bobovi i radi se o perspektivnim gazdinstvima.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vlasnici grla su ipak još uvek nepoverljivi, jer se svaki metabolički profil naplaćuje kao usluga, pa sugerišu da se u jednom zapatu ne urade sva grla, a smisao metaboličkih profila je da se to radi kao grupni test. Dosadašnja iskustva su pokazala da mlečnost može da se poveća za tri do pet litara tokom kalendarske godine, a teži se i da mleko bude najboljeg kvaliteta, dodaje Višić.

Na sednici sekcije  proizvođača hrane za životinje i proizvođača i prerađivača mleka bilo je reči i o poreskim stopama u ceni hrane za životinje. 

Podeli članak na društvene mreže