U parku na Petom puku u Valjevu obeležen je Dan pobede nad fašizmom. Vence na spomen obeležje su položili predstavnici grada Valjeva, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i i SUBNOR-a.

Ovaj datum važan je za srpski narod i Srbiju. Na ovom mestu, 27. novembra 1941. godine streljano je blizu 300 boraca koji su u cvetu mladosti položili svoje živote. Na početku Drugog svetskog rata, borci valjevskog kraja su 25. juna 1941. godine prvi formirali Valjevski partizanski odred kojim je komandovao narodni heroj Zdravko Jovanović. Valjevo je u ratu dalo skoro 4.000 boraca i 24 narodna heroja, rekao je predsednik SUBNOR-a Valjevo, Rajko Milinković.

Nakon šestogodišnjeg oružanog sukoba koji je otpočeo 1. septembra 1939. godine, napadom nacističke Nemačke na Poljsku, Drugi svetski rat na evropskim prostorima okončan je 9. maja 1945. godine potpisivanjem bezuslovne kapitulacije oružane sile Trećeg rajha. U Drugom svetskom ratu učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika. Rat se vodio između dva bloka država – sila Osovine, na čelu sa Nemačkom i Savezničkih snaga, na čelu sa SSSR-om, Velikom Britanijom i SAD-om. Bio je to najveći i po obimu stradanja najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva u kome je živote izgubilo više od 55 miliona ljudi. Jugoslavija je bila među državama koje su podnele najveće ljudske i materijalne žrtve. Imala je 1.706.000 poginulih, među njima više od 300.000 boraca.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment