Poslednjih godina u Srbiji se dešava da mladi ljudi napuštaju svoja sela i odlaze u grad tražeći plaćenije poslove od poljoprivednih, ali nije zanemariv i trend da ljudi napuštaju grad i okreću se selu.

Zoran Dimitrijević je rođen u Beogradu u kojem je i radio sve do pre nekoliko godina kada je doneo odluku da sa suprugom Majom, kupi imanje u Čučugama, na šest i po hektara posadi 7 000 stabala kruške, šljive i trešnje i upusti se u ozbiljan posao koji se zove organska proizvodnja.

Ovo je druga godina kako sam u organskoj proizvodnji. Ubacio sam i pčele i potpuno sam se posvetio tom načinu proizvodnje. Zapostavili smo konvencionalni, a prešli smo na organski, ne bi li možda taj proizvod prodali nešto skuplje. Poslednje dve godine za krušku su mi otkupljivači plaćali oko 30 dinara, što je veoma malo i neisplativo je. Ideja je da se možda napravi i neka mini destilerija, pošto imamo i kajsije, šljive i da to opet pretvaramo u neki proizvod, da ne dajemo voće za džabe. Nabavilo se i dosta mašina, malčeri, atomizeri. Borimo se. Ne idu nam vremenski uslovi na ruku. Prvi rod mi je bio 2017. godine, kada je bio minus 22. aprila, pa je 2018. godina bila odlična, ali je tada cena kruške bila izuzetno niska. S obzirom na radne sate i vreme koje ovde provedem, a to je sto odsto, jako malo zarađujemo, ali čekamo neke bolje dane. Ulaže se opet u ovo. Kada pogledamo kako je sve ovo na oko lepo i koliko mi prijatelja dolazi iz grada da uživaju u ovom pogledu, tu cene nema. Ipak ovde je 6,4 hektara voća, 7.00 biljaka i to traži rad. Napravili smo i baru iz koje zalivamo biljke. Trešnja je sjajno ponela, ima cenu u Srbiji. Međutim na mom imanju nije ostalo ni deset odsto. Kruška je takođe ponela fantastično, imao sam prve godine i pčele i one su očigledno odlično odradile posao, ali je mraz skinuo 30-40 odsto roda, priča Zoran.

Do početka berbe kruškaka , naš sagovornik, očekuje da će instalirati destileriju i već se iskreno nada dobrom kvalitetu, koji će potvrditi i zelena detelina, znak da se radi o isključivo organskom proizvodu.

Podeli članak na društvene mreže