U redakcije valjevskih medija, ali i na adrese mnogih ustanova i kulturnih poslenika, nekadašnji direktor V.gimnazije , i kako kaže njen đak i dugogodišnji profesor, dr Vojislav Andrić je poslao poziv na protest povodom kako je rekao skandaloznog i potpuno neshvatljivog predloga o izopštavanju pesničke zbirke “Tražim pomilovanje” iz nastavnih programa gimnazija, sa još neubedljivijim obrazloženjrm da ne odgovara epohi u kojoj živimo.

On je predložio:

  1. Opšti, kulturološki (i nestranački) građanski protest koji će realizovati građani Rabrovice, Brankovine, Valjeva i celog Desankinog zavičaja kroz potpisivanje peticije za povlačenje apsurdnog predloga i izopštavanja iz daljeg formiranja programa književnosti u gimnazijama u Srbiji komisije koja je dati predlog učinila. Obrazloženje peticije bi pripremili profesori književnosti u Valjevskoj gimnaziji, a potpisivanje peticije bi se događalo na Desankinom trgu, kod spomenika pesništvu.
  2. Da jubilarna dramska predstava, koju učenici Valjevske gimnazije pripremaju povodom 150 godina škole bude dramatizacija poetske zbirke Desanke Maksimović "Tražim pomilovanje" kao dokaz koliko su poruke Desankine poezije aktuelne i važne.
  3. . Da Zadužbina "Desanka Maksimović", SANU i sve katedre za književnost na filoškim fakultetima u Srbiji, pripreme stručno utemeljen protest protiv predloga koji predstavlja nestručno, neutemeljeno, neargumentovano izopštavanje najznačajnih naših književnika iz delokruga književnih i nacionalnih vidika mladih u Srbiji.

Gostujući u Jutarnjem programu TV VA PLUS dr Vojislav Andrić je rekao da je u međuvremenu ustanovio da je dosta toga učinjeno, on je predložio pridruživanje online peticiji protiv takve odluke.

Pobunili su brojni intelektualci, ali i građani Valjeva i Srbije, a RTS je tokom dana objavio da poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom progamu, kao i do sada, odlučeno je na vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije većinom glasova članova.

"To znači da će u programu četvrtog razreda ostati zbirka "Tražim pomilovanje", a u trećem izbor iz poezije", rekao je za Radio Beograd 2 predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta profesor Radivoje Stojković. Odluka je, kako je dodao, prosleđena Ministarstvu prosvete Srbije.

Sednica je održana nakon reakcije javnosti na odluku komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da čuvena zbirka velike srpske pesnikinje bude isključena iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije jer se smatra da se to delo Desanke Maksimović ne uklapa u "okvir epohe".

Podeli članak na društvene mreže