Na poslednjoj sednici skupštine grada Valjeva, četiri od pet tačaka dnevnog reda odnosile su se na donošenje odluka po hitnom postupku zbog najavljenog dolaska dva nemačka investitora u naš grad.

Već je zvanično potvrđeno da je jedan od njih kompanija „Bizerba“, koja se bavi proizvodnjom vaga, a naziv druge firme još uvek nije poznat. U skladu sa tim razmatrani su odluka o izradi izmena i dopuna generalnog urbanističkog plana Valjeva i odluka o izradi izmena i dopuna plana generalne regulacije Privredna zona. Nakon obrazloženja glavnog urbaniste grada Valjeva, Jasne Mićić, vezano za ove odluke, odbornik u skupštini grada, Ljubomir Radović je zatražio analizu pre donošenja svih odluka.

Mi poklanjamo sada zemljište koje smo kupili kao građani Valjeva. Jednostavno tražim analizu da vidimo na koji način i u kom vremenskom periodu će takva sredstva biti vraćena, upitao je Radović.

Na to odgovor šefa odborničke grupe SNS-a, Radoica Rstića:

Kada nemate dovoljno argumenata da odgovorite na ovakve projekte, onda pokušavate da skrenete temu na neku drugu stranu, tražite druge zamerke. Zaista nije lako voditi politiku i odgovoriti na ovakve projekte koji će izmeniti izgled Valjeva u narednom periodu i koji će zaposliti više od 1.105 sugrađana, rekao je Rstić.

„Građani Valjeva direktno putem budžeta grada, a kroz ovu odluku vidimo i da putem republičkog budžeta, učestvuju u velikoj meri u finansiranju, ne samo ove odluke, nego i svega onoga što će se dešavati u narednom periodu“, rekao je Ljubomir Radović i zamolio da ukoliko i dođe do dolaska investitora, da se zna da su građani Valjeva velikim delom učestvovali u ovakvom projektu.

Ja ću vas podsetiti na neke stvari koje su se dešavale pre ovoga. Tačno je da je kupljeno građevinsko zemljište. To je prethodna koalicija SNS i SPS kupila iz gradskog budžeta. Novac je uplaćen na račun Poreske uprave Republike Srbije, a ne privatnim vlasnicima braći Vujić, rekao je dr Slobodan Gvozdenović.

Valjevo će u cilju realizacije ovih investicionih projekata, koji su, kako je rečeno, od velikog značaja za Republiku Srbiju i grad Valjevo, pokloniti svoje zemljište u Privrednoj zoni. Obrazlažući ovu odluku, v.d. načelnika Gradske uprave Valjevo, Nebojša Petronić je istakao i da se osim o otuđenju građevinskog zemljišta, ni o čemu drugom nije pregovaralo.

Zašto nismo direktno i neposredno zaključili ugovor sa investitorom, skratili vreme i građane Valjeva na neki način učinili počast da su direktno i oni učestvovali u tom poduhvatu, upitao je odbornik Đorđe Pavlović.

Kada smo razgovarali sa Razvojnom Agencijom Srbije i predstavnicima Republičke direkcije za imovinu, imajući u vidu da je projekat „Bizerbe“ proglašen od nacionalne važnosti, sugerisano nam je da donesemo odluku na Skupštini grada o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Republici Srbiji, da bi nakon sklapanja ugovora sa Republičkom direkcijom za imovinu, Republika Srbija po ovlašćenju, sklopila ugovor o otuđenju, odgovorio je v.d. načelnika Gradske uprave Valjevo, Nebojša Petronić.

Završnu reč na ovu temu dao je prvi čovek grada Lazar Gojković.

Građanima Valjeva ne treba prazna livada u Popučkama i potrebna su im radna mesta. I zato mi dajemo državi bez naknade ovo zemljište, da bi se naši građani zaposlili i imali kvalitetno radno mesto. Efekti ovih investicija su naplata poreza, doprinosa, taksi, saradnja kompanija sa domaćim preduzećima. Pored direktnog zapošljavanja, ove kompanije daju mogućnost indirektnog zapopljavanja, podižu nivo poslovnog ambijenta, rekao je Gojković.

Do 2026. godine očekuje se da će „Bizerba“ uložiti 33 miliona evra i obezbediti 305 novih radnih mesta na neodređeno vreme, rekao je Gojković. Prioritet je, kako je istakao, da se nadoknade gubici i da se Valjevo vrati na privrednu mapu Srbije, da se završe započeti i pokrenu novi projekti.

Podeli članak na društvene mreže