Udruženje boraca ratova 1990-1990 i Udruženje Gvozdeni puk Srbije zbog neispunjenog obećanja drzave za isplatu dnevnica za borce, učesnike ratova od 1990-1999.god, najavljuju generalni štrajk u Beogradu 6. oktobra ispred Skupštine Republike Srbije.

Ljubomir Bradić ne krije nezadovoljstvo sto i nakon skoro 30 godina od ratova drzava obmanjuje ljude koji su stali na branik svoje zemlje i njenih granica i na konferenciji za novinare izneo zahteve od kojih nece odustati:

  1. Isplata ratnih dnevnica svim borcima Srbije

  2. Boračke penzije i borački dodatak za sve učesnike ratova od 1991.god

  3. Boračko ministarstvo koje pripada samo borcima bez političkog uplitanja

  4. Priprema na primeni Zakona o borcima.

Ukoliko se ne ispune naši zahtevi u roku od deset dana do 25. septembra stupamo u generalni štrajk, bunu, sa šatorima ispred Skupstine Republike Srbije 6. oktobra 2020. godine u 12 sati i trajaće do ispunjenja naših zahteva“
U zahtevima će biti jedinstveni, i kako kaže Bradić, listu ce mejlom proslediti svim boračkim udruženjima kako bi se izjasnili da li je podrzavaju. Predsednik uduženja Gvozdeni puk Srbije Dejan Milošević razočarano konstatuje da tri decenije nakon ratova borci nemaju skro nikakva prava:

Prosle godine u novembru imali smo sličan štrajk koji je trajao skoro mesec dana sa zahtevima koji su ove godine prošireni. Do danas zahtevi nisu ispunjeni, vlasti su se menjale ali niko nije uradio niša za borce niti ih to interesuje. Kada pričamo o ratnim dnevnicama ljudi kažu odakle državi pare? Da su pare na ime procesa za prava boraca u iznosu od 200 miliona koje su date advokatima, izvršiteljima i sudovima došle u ruke boraca bez suđenja do sada bi pola traženog iznosa bilo isplaćeno. Za sve i svakoga para ima samo za ljude koji su ginuli u ratovima nikeda nema, kaže Milošević.

Milošević podvlači da ukoliko ne budu ispunjeni zahtevi do 25. septembra pripremaju se za generalni štrajk 6. oktobra i ovom prilikom zatrazio podršku svih boraca i građana Srbije.

Podeli članak na društvene mreže