Na šestoj sednici Gradskog veća, iznenada sazvanoj, nešto manje od dva sata pre početka, bilo je prisutno osam od ukupno 11 članova. Na sednici koja je trajala svega nekoliko minuta, na dnevnom redu bile su tri tačke, a sve su se ticale sudbine Apotekarske ustanove „Valjevo“.

Skupština grada Valjeva je na prethodnoj sednici usvojila zaključak sa izveštajem i odlukom o izmirenju obaveza Apotekarske ustanove “Valjevo”. Time se grad, kao solidarni dužnik, po zakonu o zdravstvenoj zaštiti obavezao da izmiri sva dugovanja prema dobavljačima i zaposlenima. Odeljenje za finansije je napravilo plan otplate prema dobavljačima, tako što je utvrđena tablica po kojoj će iznosi biti uplaćivani po ratama do kraja 2021. godine, kao što je predviđeno zakonom. Apotekarska ustanove nije direktan, ni indirektan korisnik budžeta grada Valjeva, te se zarade zaposlenima ne mogu isplaćivati sa ekonomskih klasifikacija 411 i 412, nego pod sudskim presudama sa ekonomske klasifikacije 483, što je takođe predviđeno budžetom grada Valjeva. Apoteka se zadužuje da vrši mesečno usglašavanje stanja potraživanja i obaveza sa poveriocima i o istom dostavlja izveštaj Gradskoj upravi grada Valjeva do 20-og u narednom mesecu. Dalji korak koji je gradsko rukovodstvo preduzelo je obrazovanje radne grupe koja ima za zadatak da u što kraćem vremenskom periodu dođe do najpovoljnijeg modela za rešavanje problema apotekarske ustanove, izneo je Miloš Milutinović, pomoćnik gradonačelnika Valjeva.

Bez javljanja za raspravu, usvojeni su: predlozi zaključka o načinu izmirenja neizmirenih obaveza Apotekarske ustanove „Valjevo“, o prethodnim aktivnostima za analizu modela za rešavanje statusa zdravstvene ustanove i predlog rešenja o obrazovanju radne grupe za analizu modela za rešavanje statusa Apotekarske ustanove „Valjevo“. Konačna odluka će biti doneta na narednom skupštinskom zasedanju.

Podeli članak na društvene mreže