Svаке gоdinе 31. mаја Svеtsка zdrаvstvеnа оrgаnizаciја i njеni pаrtnеri оbеlеžаvајu Svеtsкi dаn bеz duvаnа, ističu zdrаvstvеnе i drugе riziке којi sе pоvеzuјu sа upоtrеbоm duvаnа i zаlаžu sе zа dеlоtvоrnе pоlitiке којimа sе smаnjuје upоtrеbа duvаnа.

Obeležavanje ovogodišnjeg dana bez duvanskog dima je pod sloganom: Donesi odluku-ostavi duvan. Na Gradskom trgu ZZJZ Valjevo, valjevski Crveni krst i Patronažna služba Doma zdravlja Valjevo obeležavaju ovaj datum, kroz razgovor sa sugrađanima i podelu promotivnog materijala, kako bi se skrenula pažnja na to koliko je pušenje štetno.

Pušenje se ubraja u bolesti zavisnosti i nije lako ostaviti duvan, ali moramo svi zajedno pokušati. Nađite inspiraciju. Mislite svakog dana o svom zdravlju. Ako svaki dan jednu cigaretu izbacite iz svoje tabakere, već ste napravili dobar korak za vaše zdravlje. Teško je, ali je najteže odustati od sebe. Jedan uložen dan je dan uložen u preveciju, rekla je Snežana Marinković iz ZZJZ Valjevo.

Ovakve akcije su deo redovnih zdravstveno-promotivnih aktivnosti Crvenog krsta Valjevo. Akcenat je na prevenciji, a ono što zabrinjava je to da na planetarnom nivou oko 70 odsto pušača nema dostupnost adekvatnim službama koje bi im pomogle da ostaje duvan, kaže Aleksandar Tomić.

Mogli bismo reći da uživanje duvana proizvodi razne bolesti koje su u slučaju uživalaca bolesti stvar izbora. Naš zadatak je da im ukažemo na sve moguće štetne efekte koji se mogu pojaviti. Danas volonteri Crvenog krsta na Gradskom trgu u kratkom razgovoru i anketi sa sugrađanima pokušavaju da pretresu neke činjenice – uzrasna dob, pol i dužina uživanja duvanskog dima uzročno posledično vezani za neke bolesti koje sami mogu da prepoznaju, rekao je Aleksandar Tomić iz Crvenog krsta Valjevo.

Ovim se ne završavaju promotivne aktivnosti na temu borbe protiv duvanskog dima. Već za sredu planirana je radionica u Medicinskoj školi, sa učenicima koji su prema Tomićevim rečima najbolja ciljna grupa za razgovor o štetnosti duvana.

Podeli članak na društvene mreže