Tradicionalni „Dan maline“ u Brankovini okupio je kako izlagače ovog „crvenog zlata“, tako i brojne posetioce. Kao i prethodne godine, organizovan je turnir u fudbalu. Mladi iz ovog i okolnih mesta nadmetali su se u raznim disciplinama srpskog višeboja.

Manifestacija je zvanično otvorena nešto posle podneva, uz prigodan kulturno-umetnički program i nastup KUD „Izvor“ iz Valjeva. Prisutne su pozdravili predsednik Mesne zajednice „Brankovina“ Saša Jevtić i direktorka Turističke organizacije Valjevo, Ana Marković.

Plodove najboljeg kvaliteta izložili su Mladen Mitrović iz Gole Glave, Radovan Damnjanović iz Lopatnja i Zoran Grujičić iz Joševe. Nagradu za najvećeg robnog proizvođača dobio je Milorad Ranković iz Donjih Leskovica, za najvećeg proizvođača po hektaru Budimir Jovanović iz Gunjaka. Aleksandar Stojković iz Gornje Bukovice prema oceni stručnjaka ima najuređeniji malinjak. Radiša Spasojević iz Donjih Leskovica poneo je odličje najperspektivnijeg proizvođača. Za uvođenje novog sortimenta nagradu je dobio Vučko Antonijević iz Bogatića. Za gajenje remotantnih sorti nagrađen je Dejan Đerić. Za ukupan doprinos razvoju malinarstva nagradu je dobio Mladen Marić iz Sušice.

Iskustvo čini svoje. Ja sam od malih nogu u malinjaku, odrastao sam sa malinom i završiću sa njom. Pored iskustva, samo podneblje i klima doprinose rezultatima. Ja gajim malinu na pola hektara, sortu glen empl. Za nju smo se opredelili zbog lakog rada, jer je glatka, ne bode, nije teška za održavanje, nema previše izdanaka, ima dobar potencijal roda i veoma krupne plodove, priča Marić.

U kategoriji organske proizvodnje malina izdvojio se Zoran Tomić iz Brezovica.

Malinu gajimo na nešto više od dva hektara. Pre tri godine posađeno je hektar i po, a naredne godine planiramo da proširimo za još 70 ari. Cenom smo zadovoljni. Kvalitet je za sada dobar, a očekujemo prinos od 18 tona, pošto gajimo organsku malinu, kaže Zoran.

Da kvalitet plodova ove godine nije loš, potvrđuju i stručnjaci PSSS Valjevo. Oni su i ovog puta održali stručno predavanje, a prethodnih dana su obilazili zasade, kako bi odabrali najbolje u više kategorija.

Kvalitet prve berbe je bio odličan. Sada je u toku druga berba. Posle naglog prelaska sa kišnog vremena na visoke temperature stalo je zrenje i preporučujemo našim poljoprivrednim proizvođačima da nam se jave i da urade tretman kalcijumom i da dodaju aminokiseline zbog stresnog vremena, da bi malina prevazišla period naglih promena koje joj ne prijaju, rekao je Srđan Stanojlović iz PSSS Valjevo.

Za organizaciju i ovogodišnjeg „Dana maline“ u Brankovini pobrinuo se tim mladih ljudi. Zadovoljni su posećenošću, a već se pripremaju i za jubilarno 60. okupljanje u Brankovini, u čast maline.

Uprkos situaciji sa korona virusom ima ljudi, solidan broj izlagača. Ova manifestacija je noseći projekat Brankovine. Mi se uvek trudimo da ovo bude reprezentativno, s obzirom na to kojim finansijskim sredstvima raspolažemo i uz pomoć sponzora, kaže predsednik MZ „Brankovina“ Saša Jevtić.

U Brankovini je organozovano i Medicinsko selo, a ulaz u sve postavke Narodnog muzeja bio je besplatan.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment