U Brankovini je održan Dan maline 59. godinu zaredom. Mada nije bilo previše proizvođača maline, brojni posetioci su došli da uživaju u hladu porte brankovačke crkve, ali i čitavog kulturno istorijskog kompleksa koji dodatno ulepšavaju ambijent tradicionalne manifestacije.

Proizvođači kažu da su zadovoljni cenom, ali i podsećaju da je godina bila teška za postizanje dobrog roda i kvaliteta tog voća. Za vrhunski prinos po jedinici površine, nagrađen je Darko Tadić iz Dragodola.

Marko Tešić iz Donjih Leskovica je nagrađen za primenjenu agrotehniku, a u radu mu je pomagala čitava porodica:

Mladi Marko Milivojević iz Družetića je nagrađen za izlaganje plodova nove sorte Glen Empl.

PSSS Valjevo je nagradila i Milomira Đedovića iz Stuba za očuvanje sorte vilamet, Miroslava Savića iz Donjih Leskovica za najuređeniji malinjak, Mariju Isailović iz Suvodanja za proizvodnju maline u otežanim uslovima, Dušana Damnjanovića iz Miličinice za organsku proizvodnju maline, Radišu Spasojevića iz Donjih Leskovica za stalnost u proizvodnji, Mladena Mitrovića iz Gole Glave i Milana Simanović iz Osladića za izložene plodove sorte vilamet.

PSSS Valjevo je i ove godine pomogla organizaciju Dana maline u Brankovini. Na samoj manifestaciji održano je stručno predavanje, a prethodnih dana oni su obilazili malinjake onih koji su se prijavili za izlaganje malina u Brankovini.

MZ Brankovina i Turističko društvo “Ljuba Nenadović” su bili zadovoljni tokom manifestacije, istakavši da sve protiče bez ikakvih problema.

Manifestaciju Dan maline je svečano otvorila direktorka TO Valjevo Ana Marković, nakon čega je priređen kratak kulturno umetnički program u kome su stihove Desanke Mkaksimoivić govorili učenici oš “Prota Mateja Nanadović” iz Brankovine, a svoj doprinos dali su i članovi folklornog ansambla “Đerdan”. Održano je i takmičenje Seoske sportskre igre. U porti brankovačke crkve izlagali su se i prodavali različiti proizvodi, od sokova, slatka, rakije, meda, do ukrasnih predmeta .

 

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment