Prema podacima ZZJZ, u poslednja 24 sata u opštinama Kolubarskog okruga nije bilo novih slučajeva infekcije korona virusa.

Na bolničkom lečenju su četiri osobe iz Valjeva i jedna iz Mionice. U kućnoj izolaciji je deset obolelih iz Valjeva, troje iz Uba i jedan iz Mionice.

Od početka epidemije u Valjevu je obolelo 209 lica, a ukupno u Kolubarskom okrugu 315.

Oporavilo se 176 Valjevaca, 27 osoba iz Lajkovca, po 23 iz Uba i Mionice, 11 iz Ljiga i osam iz Osečine.

U Kolubarskom okrugu od početka epidemije preminulo je 28 pacijenata, od čega 19 u Valjevu, prosečne starosti 69 godina, među kojima je i jedan nemedicinski radnik.

Juče su uzeta 44 brisa osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, od toga 34 u Domu zdravlja, devet u ZZJZ i jedan u Opštoj bolnici.

Kako se navodi na sajtu grada Valjeva, osim testiranja briseva na RT-PCR, sprovodi se i testiranje serološkim brzim testovima iz krvi na antitela. Porodični i drugi kontakti kao i kontakti na radnom mestu se istražuju, a istraženi su pod epidemiološkim i zdravstvenim nadzorom.

Razlozi za pojavu sporadičnih oboljevanja i porodičnih epidemija su nesprovođenje preporučenih preventivnih mera (nošenje maski i održavanje fizička i socijalna distance prvenstveno u zatvorenim prostorima kako na okupljanjima i slavljima, u prevozu, bankama, trgovinama ,ugostiteljskim objektima, tako i zaposlenih u radnim sredinama.

U dane vikenda pojačaće se kontrola sprovođenja predloženih mera u ugostiteljskim i zanatskim objektima, trgovinama i drugim objektima, piše na sajtu grada.

 

Podeli članak na društvene mreže