U čast prvog srpskog arhiepiskopa, 27. januara Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu. Smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova, pa ga škole proslavljaju kao svoju slavu. 

Sveti Sava je bio srpski princ, monah, književnik i prvi arhiepiskop nezavisne Srpske pravoslavne crkve. Rođen je 1175. godine kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i Ane Nemanjić, kćerke carigradskog imperatora Romana. Još kao dete je obožavao i redovno prisustvovao crkvenim službama, a ikone su ga posebno zanimale. Kada mu je bilo 17 godina, upoznao je jednog monaha i s njim se ubrzo uputio ka manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori, napustivši očevu kuću. U tom manastiru se zamonašio 1192. godine kada je i dobio ime Sava.

O njemu su napisane mnogobrojne pesme i narodne umotvorine. Školska slava bila je prilika za okupljanje nastavnika, učenika, gostiju. Pevala se Svetosavska himna, govorile pesme o Svetom Savi, izvođenje predstave koje su prikazivale njegov životni put. Korona virus ove godine je uslovio da školska slava ipak bude obeležena u najužem krugu.

Usled aktuelne epidemiološke situacije, koja predviđa izbegavanje masovnih okupljanja, tradicionalna Svetosavska akademija ove godine neće biti izvedena na velikoj sceni Centra za kulturu. Video zapis premijerno je prikazan u navečerje praznika na jutjub kanalu Valjevske gimnazije i Radija Istočnik, a potom će biti emitovan na lokalnim televizijama. Program akademije sastoji se od duhovnih kompozicija i tekstova o Svetom Savi, čiji su autori najistaknutiji propovednici Svetosavlja: Sveti Vladika Nikolaj, Prepodobni Otac Justin, dr Lazar Milin i dr. Besedu u čast praznika kazuje dr Rastko Jović, vanredni profesor na Katedri za kanonsko pravo Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Autori akademiji su nastavnik sociologije Nada Kovačević i nastavnik muzičke kulture Vladimir Janković. Program izvode članovi Sociološke sekcije i drugi učenici Valjevske gimnazije. Organizaciju i ove godine potpisuju Valjevska gimnazija i Eparhija valjevska.

 

Podeli članak na društvene mreže