Manifestacija „Dani sremuša“ trebala je da se održi 16. maja. I ako je vanredno stanje ukinuto ranije, neke mere su ostale na snazi. Organizacioni odbor na Taorskim vrelima doneo je odluku da se Dani sremuša ipak održe, prilagođavanjem aktivnosti tako da se zadrži datum početka manifestacije, a da glavni događaj bude pomeren za kasnije, nakon 15. juna, od kada su dozvoljena veća okupljanja.

Centralna manifestacija održaće se u subotu 27. juna kod škole u Donjem Taoru, kod Doma i na Taorskim vrelima.

Mi od ovog vikenda krećemo u berbu sremuša, jer po podacima koje smo prikupili na terenu i od lokalnog stanovništva, vreme se malo promenilo, produžio se period hladnog vremena i vegetacija se produžila za dve nedelje, tako da je sada idealno vreme za branje sremuša. Mi ćemo na početku, za potrebe naše manifestacije prikupiti određenu količinu sremuša, a od naredne sedmice pozivamo ljude da nedelju provedu na Povlenu i uz podršku lokalnih aktivista dođu da beru sremuš za svoje potrebe, nevezano za učešće na manifestaciji, kaže Vlada Dodović, član Organizacionog odbora „Dana sremuša“.

Sve je počelo pre skoro deceniju organizovanjem sabora na Povlenu, sa idejom da se promoviše sama planina. Ispostavilo se da je dovoljno zainteresovanih da se sve mnogo bolje i ozbiljnije sprovede, tako da se pre pet godina pokrenula priča o „Povlenskoj sremušijadi“.

Sremuš je bio domaća biljka, kod nas svakodnevno u upotrebi, ali ne značajno i toliko proučavana i njoj se nije toliko pridavao značaj, tako da smo u čast te veličanstvene biljke, koja je jedna od četiri u svetu priznata kao globalna biljka, vanserijski lekovita, odlučili da celu manifestaciju posvetimo njoj. Na brojnim predavanjima koja smo imali godinama unazad na svim manifestacijama, došli smo do podataka da medved nakon buđenja iz zimskog sna prvo proba sremuš, jer tako očisti svoj organizam od otrova koji su se nakupili. Tako je praktično unazad pet godina to interesovanje za sremuš, a samim tim i za zdrav način života i boravak u prirodi, sve više dalo u prilog tome da je to bio ispravan put i mi toj biljci hoćemo da se odužimo, pojašnjava Dodović.

Kao i do sada manifestaciju će činiti spremanje jela od sremuša, neće izostati ni reč stručnjaka na temu zaštite Taorskih vrela, planine Povlen, a ujedno i svih valjevskih planina i zdravog života.

Uvek se trudimo da iza svake manifestacije izdamo neki pisani trag koji će ostati kao dokument, tako da smo prve godine, odnosno treće godine kada smo se praktično zhuktali, izdali dva kuvara kao temelj za korišćenje sremuša: „Kuvar o sremušu i „Aćimov kuvar“ koji sadrže predloge za pripremu jela od sremuša na sto načina. Preporuka je samo da se nakon korišćenja sremuša ne treba mnogo približavati drugoj osobi, a pogotovo ne ljubiti, dodaje Dodović. Zatim smo izdali „Pogled Save Savanovića“, čuvenog vampira koji je komšija Taorskih vrela i koji je sagledao kvalitete sremuša i sve o boravku na Taorskim vrelima. Izdali smo i „Povlenski zbornik“ koji je pratio manifestaciju od početka do kraja sa svim prilozima i savetovanjima, da bi za ovu godinu spremili „Đački gorski bukvar“, koji će više kroz fotografiju oslikati jednogodišnje dešavanje na Povlenu i oko njega. Izdaćemo i još jednu knjigu, odnosno publikaciju koja se planira za jesen, a to su vodenice i valjarice na planini Povlen, pojašnjava Vlado Dodović.

Broj turista na Taorskim vrelima se stalno povećava, ali je kako Dodović kaže, neophodno poraditi na zaštiti i Povlena i Taorskih vrela.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment