Organizacioni odbor „Dana sremuša“ doneo je odluku da se ova manifestacija ipak održi. Prvobitno je za ovaj događaj bio rezervisan 16. maj, ali je zbog epidemije korona virusa i vanrednog stanja, odložen.

Prilagođavanjem aktivnosti došlo se do toga da se zadrži datum početka manifestacije, a da glavni događaj bude pomeren za kasnije. U maju su organizovane berbe na Taorskim vrelima, a ova sedmica je posvećena promociji vrednosti našeg kraja, kroz nekoliko dešavanja. U restoranu „Zlatibor“ i ove godine organizovana je promocija, uz degustaciju jela spremljenih od sremuša.

Akcija koju smo nazvali „Čuvajmo vrednosti našeg kraja“ je zamišljena da ima nekoliko manjih događanja. Jedan od njih je promocija knjige „Vodenice i valjarice na padinama Povlena“, koju je pisao dr Tomislav Đurić, vrstan poznavalac Povlena, povlenskog kraja, povlenskog naroda. Upriličićemo promociju ove knjige koja je više od deceniju i po čekala izdavača. Sada su se sklopile kockice, uz zahvalnost porodice i donatora, uspeli smo da ovo delo koje je značajno za istorijat i promociju Povlena, ugleda svetlost dana. Mi tradicionalno u restoranu „Zlatibor“ zajedno sa Ekonomskom školom organizujemo promociju Dana sremuša, koju smo zbog specifičnih situacija prilagodili. U maju je nekoliko vikenda organizovana berba sremuša na padinama Povlena i pod Taorskom stenom i na taj način smo obeležili ono što je njegovo veličanstvo – sremuš u bukovim šumama. Glavna manifestacija koja obuhvata spremanje jela se planira za 27. jun. Mi želimo da podstaknemo ljude da počnu da razmišljaju o vrednostima koje treba da čuvamo, ali imamo i probleme kao što su uništavanje šuma, bacanje otpada, zaštita voda i vazduha, kaže član Organizacionog odbora „Dana sremuša“ Vlado Dodović.

Centralna manifestacija šeste „Sremušijade“ održaće se u subotu 27. juna od 12 sati kod škole u Donjem Taoru, kod Doma i na Taorskim vrelima.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment