Na Trgu Živojina Mišića pre nekoliko dana postavljena je izložba posvećena deci sa Kosova i Metohije. Simboličan naziv „Deca i cveće“ prenosi reči Oca Justina Ćelijskog koji je govorio da će nas pred Bogom opravdati samo deca i cveće.

Odbor za veronauku Eparhije valjevske i Udruženje za negovanje tradicionalne kulture valjevskog kraja, pripremili su izložbu koja sadrži mudre misli Vladike Nikolaja, Oca Justina, Desanke Maksimović, Prote Mateje, Matije Bećkovića i mnogih drugih, kao i fotografije kosmetskih svetinja i dečijih lica.

Mnogi nikada nisu bili na Kosovu, ali ga osećaju kao jedan deo identiteta. Mislim da jedno od obeležja tog identiteta nije samo mit i činjenica da smo mi pobedili na Kosovu. Želeli smo da vratimo taj duh, da sastavimo prošlost i sadašnjost i ono što je bio povod za to su upravo izjave Valjevaca i to šta su oni mislili o tome. Pokušavam da skrenem pažnju, da stavim svetlo na neke stvari koje koje mi obično znamo, ali ne posvećujemo im dovoljno pažnje. Ono što je cilj i osnovni motiv jesu lica dece, njihove izjave i način života. Ova deca su simbol snage i smisla, kaže Marinko Lugonja, predsednik Udruženja za negovanje tradicionalne kulture valjevskog kraja.

Valjevska eparhija godinama sarađuje sa Eparhijom Raško-prizrenskom. Sa udruženjem Srpska solidarnost u osnovnim školama ovih dana prikupljaju slatkiše koje će podeliti deci za Božićne praznike. Upravo ova izložba je jedan od načina da se odužimo i zahvalimo onima koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji, ističe sekretar Odbora za veronauku Dalibor Čkojić.

Kosovo je naš genetski kod, deo našeg bića, i ako smo mi kilometrima udaljeni fizički od tog dela naše Srbije, iapk je to nešto što svi nosimo u našem telu i duši. Da bi povezali grad Valjevo i Kosovo, iskoristili smo da ljude koji su ili radili ili su rođeni u našem gradu, a govorili su o Kosovu i Metohiji, o Svetom Savi i tome šta treba da nam predstavlja vera, zemlja i deca i uradili ovu izložbu, pojašnjava Čkojić.

Mlade dizajnerke, Marta i Mina Milivojević su članice Udruženja za negovanje tradicionalne kulture valjevskog kraja. Kažu, vole sve što je vezano za decu. Oslikavaju obdanište i to je, kako ističu, njihov poklon najmlađima. Rečenica dečaka u jednoj emisiji, gde je rekao „Sve će biti kako Bog kaže“ i lica i iskrenost dece koja su se mogla uočiti, bila su pokretač da postanu deo tima koji će raditi na pripremi izložbe.

Izložba će biti dostupna Valjevcima do kraja godine, a pokretna kompozicija osvanuće u školskim prostorijama prvom prilikom, najavljuju autori.

Podeli članak na društvene mreže