Delegacija Ministarstva zdravlja juče je poosetila valjevsku opštu bolnicu.

Cilj posete Valjevskoj bolnici i drugim zdravstvenim ustanovama sekundarnog nivoa je upoznavanje sa organizcijom rada i sprovođenjem lečenja najtežih pacijenata obolelih od kovida, ali i ostalih pacijenata koji se leče u valjevskoj bolnici, jer ovdašnja zdravstvena ustanova leči i i obolele od drugih bolesti, pa i one koji dolaze iz zdravstvenih ustanova poput šabačke bolnice, koja je pretvorena u kovid bolnicu. Nakon razgovora sa direktorom i lekarim koji su direktno uključeni u lečenje naših sugrađana koji su zaraženi korona virusom, a potom i obilaska najtežih bolesnika, članove delegacije pitali smo kakvi su utisci i prve slike nakon posete Opštoj bolnici Valjevo.

I prve i poslednje slike su nam jako dobre i ohrabrujuće. Bolnica je jako dobro organizovana što se tiče Non COVID dela. Takođe je jako dobro organizovana i što se tiče COVID dela. U COVID delu su formirana tri odeljenja sa 142 postelje. U ovom trenutku je zauzeta 101 postelja. Koliko smo videli, a i kroz razgovor sa kolegama, poštuju se sve procedure i svi protokoli koji se poštuju svuda u svetu. Danas smo imali jedan ozbiljan razgovor sa kolegom koji vodi Ginekologiju u valjevskoj bolnici. Koliko sutra će se na nivou Ministarstva organizovati sastanak sa vodećim ljudima, ginekolozima i u Beogradu i iz regiona i postići će se konsenzus u lečenju porodilja, trudnica i dece, rekao je zamenik direktora Urgentnog centra KCS, dr Dušan Jovanović.

Opšta bolnica Valjevo nije jedina koju je delegacija posetila po nalogu Ministarstva zdravlja.

Ovo je sedma bolnica. Bili smo u Nišu, Leskovcu, Vranju, Šapcu, Loznici, Čačku. Valjevska bolnica je jako dobro snabdevena zaštitnom opremom, što je jako važno. Svih aparata ima dovoljno. U toku protekle nedelje stiglo je 12 respiratora, 18 monitora, tu su infuzione pumpe, aparati za dijalizu, tako da i opreme i aparata i lekova u valjevskoj bolnici, kao i u ostalim bolnicama u Srbiji ima dovoljno, kazao je Jovanović.

Od sedam aparata koji su stigli u Opštu bolnicu Valjevo, dva su neispravna. Dr Jovanović objašnjava da je problem u softverima i da će u najskorije vreme biti popravljeni.

Situacija u protekla tri dana u Valjevu je, može se reći dostigla ravan. Nemamo skok broja zaraženih i imamo isti broj primljenih i otpuštenih pacijenata u bolnici, naglasio je dr Jovanović.

Na pitanje novinara da li je sa predstavnicima Kliničkog centra Srbije bilo reči o mogućem pretvaranju valjevske bolnice u kovid bolnicu, dr Djurić je naglasio da o tome nije bilo razgovora i da Ministartsvo Zdravlja donosi odluku koja će zdravstvena ustanova biti isključivo kovid bolnica. Valjevska za sada nije na tom spisku, rekao je Djurić.

Pre svega, naši infektolozi prate sve ono što dešava na nivou terapije u okviru ove bolesti koja je ipak nova i nepoznata za sve nas, ali u svakom slučaju sva ta terapija se primenjuje. Naravno, konsultuju se i kolege iz Beograda i još uvek ipak postoji mogućnost da neke najteže pacijente možemo uputiti u tercijarne ustanove. Na taj način mislim da smo zaokružili neku priču, bar za sada što se tiče valjevskog COVID dela. Naravno, uvek u saradnji sa Ministarstvom pokušavamo da obezbedimo još više aparata i ostalog što je potrebno i u redovnom radu, a pogotovo u COVID periodu.

Podeli članak na društvene mreže