U Valjevu se uskoro otvara dom za stare “Kolubara Omni” premium. U toku su provere svih sistema rada te ustanove, kao i dobijanje licence, kako bi, verovatno najsavremeniji objekat za negovanje i smeštaj starih lica u Srbiji, primio prve korisnike.

Budući korisnici usluga imaće 24 - časovnu negu specijalno obučenih zdravstvenih radnika, kao i saradnika uključenih u taj proces. U okviru objekta opremljeno je 25 soba po 25m2, 21 soba sa po 33m2 i dva apartmana od 50m2 sa odvojenim dnevnim boravkom i spavaćom sobom. Prostorije su opremljene specijalnim krevetima za one koji imaju određenih zdravstvenih problema, ugrađenim garderoberima.

Sobe imaju i kupatila, a u apartmanima će biti moguće dodati nešto i od ličnog nameštaja, jer stari ljudi često vole da budu okruženi nekim predmetima koji im daju osećaj da su kod kuće.Pored toga, korisnicima će biti omogućene aktivnsti u u zajedničkim prostorijama. Direktorka Doma, Anka Vesić ističe da će se posebno insistirati na dobrom kontaktu zaposlenih sa licima koja susmeštena u Domu “Kolubara Omni” jer je rad sa starim osobama specifičan i zahteva i empatiju i odgovornost. Iz Medicinske Škole “Dr Miša Pantić” iz Valjeva izašla je prva generacija školovanih negovatelja koji će biti važna podrška u radu:

Bitno je da je naš korisnik u centru pažnje, da je sve podređeno njemu. Važno da se on oseća kao kod svoje kuće. Biće mu omogućeni I kontakti sa roditeljima I rodbinom, osim kada okolnosti zahtevaju drugačije. Mi ćemo se truditi da ih negujemo kao svoje roditelje i samo tako ćemo biti zadovoljni i jedni I drugi. Ono što nas izdvaja od drugih je poštovanje osnovnih pet modula rada u takvim ustanovama. Prvo, morate da ga posmatrate I pratite, I na osnovu toga da zaključite uz konsultaciju sa pacijentom, kako biste ga osnažili I ohrabrili da sam nešto uradi ili to učini uz vašu pomoć. Ukoliko stručno lice zaključi da on nije u mogućnsti da tako nešto uradi, onda ono to radite za njega. Pre toga, stara osoba se mora maksimalno podsticati da iskoristi svoje potencijale, kako bi i njegov mozak funkcionisao uz održavanje odgovarajuće koordinacije pokreta. Nije cilj, nahraniti ga I napojiti I ostaviti da samuje. Socijalni radnici imaju svoj delokrug rada. Oni će određivati koje aktivnosti odgovaraju određenom tipu ličnosti. Zato mi sada, u razgovoru sa našim budućim korisnicima, posmatramo njihovu ličnost, uzimamo anamnezu I biografiju, upisujemo njihove želje I procenjujemo njihove sposobnosti. Na osnovu toga, radimo individualne planove, određujemo kako ćemo sa njima raditi. Biće tu I rekreacije, izleta, praćenja porodičnih slavlja… Sve će ipak zavisiti I od epidemiološke situacije, koja je trenutno stabilna, a mi je pažljivo pratimo. Želimo da to što radimo, bude na najvišem nivou, rekla je direktorka Doma za stare “Kolubara Omni” Anka Vesić.

Rukovodstvo Doma za stare “Kolubara Omni” premium, ističe da se njihova profesionalnost u budućem radu zasniva na usklađenosti sa internacionalnim standardima nastalim na saradnji sa evropskim saradnicima i mentorima iz Berlina.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment