Na svečanom skupu, 9. oktobra u Muzeju Vojvodine dodeljene su nagrade Muzejskog društva Srbije Mihailo Valtrović. Ovo prestižno priznanje dodeljuje se u spomen na Mihalila Valtrovića, arheologa, arhitektu i istoričara umetnosti, člana Srpske kraljevske akademije, profesora Velike škole, upravnika Narodnog Muzeja i osnivača Srpskog arheološkog društva, kao i prvog srpskog muzeologa koji je postavio temelje sistematskom sakupljanju spomenika kulture na teritoriji Srbije.

Nagrada se dodeljuje muzejskim radnicima u tri kategorije: istaknutom pojedincu za ukupan doprinos, muzejima i muzejskim ustanovama za posebni doprinos unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti i pojedincima ili autorskom timu za zapažene rezultate u stručnom radu tokom jedne kalendarske godine. Komisija je odlučila da nagrada Mihailo Valtrović u kategoriji istaknutom pojedincu za ukupan doprinos u 2019. godini pripadne Dragani Lazarević Ilić, istoričaru muzejskom savetniku Narodnog muzeja Valjevo.

Ja sam svakako zadovoljna što sam posle toliko decenija rada i u jednoj velikoj konkurenciji dobila ovu nagradu. Smatram da ona nije lična i da dosta znači i mojim kolegama u Narodnom muzeju Valjevo i svim mojim saradnicima na mojim dosadašnjim velikim projektima, ali i naučnim i stručnim muzejskim radnicima koji su me podržali i preporučili za nagradu. Drago mi je i da su i ustanove kulture Valjeva bile uz mene. I za grad Valjevo smatram da je ovo značajno, pre svega jer sam se bavila temama iz valjevske istorije, počev od valjevske bolnice, a mnoge teme su prevazišle lokalne okvire i jednostavno su se uklopile u evropske kulturno-istorijske procese i doživele međunarodni uspeh, priča Dragana Lazarević Ilić.

Dragana je istraživala i u Dubrovačkom arhivu, što mnogi nemaju priliku, kaže ona. Osvrćući se na tridesetrogodišnje radno iskustvo, Dragana kaže da je istraživački rad u prošlim vremenima bio zahtevan isto kao i sada, ali da je zbog digitalizacije delom olakšan u novije vreme.

Nagrada je, sa osmehom kaže, stigla u pravom trenutku, kao kruna celokupnog rada.

Podeli članak na društvene mreže