Pomoćnik ministra za poljoprivredu Aleksandar Bogićević bio je u radnoj poseti Savetodavnoj stručnoj sliuzbi za poljoprivredu u Valjevu i tom prilikom sumirani su rezultati rada u ovoj godini i planirani koraci za narednu u realizaciji započetih projekata za osnaživanje seljaka kao pojedinca i poljoprivrede uopšte.

Moram da kazem da je rad Stručnih savetodavnih slzubi za poljoprivrdu u poslednje dve godine dosta unapređen jer je Ministarstvo na čelu sa ministrom Nedimovićem uložilo veliki trud da ove službe zauzmu mesto koje im pripada, a to je pomoć poljoprivrednicima koja je besplatna, rekao je Bogićević.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu Aleksandar Bogićević kaže da za sledecu godinu ima novih subvencija namenjenih za finalizaciju gotovog proizvoda, posebno u oblasti vinarija i vina.

Prošle godine je osnovan državni savez vinara RS, zavšena je i strategija razvoja vinarstva u narednih 10 godina. Deo strategije su dva pravilnika, jedan za podizanje višegodišnjih zasada, a drugi za izgradnju i opremanje vinarija. Za te namene izdvojeno je oko 450 miliona dinara. Zadovoljni smo jer je veliki broj vinara zainteresovan za razvoj svojih vinarija, kaže pomoćnik ministra.

Direktor Savetodavne stručne sluzbe za poljoprivredu Svetislav Marković očekuje u narednom periodu dobru saradnju sa ministarstvom kao i do sada, kako bi bili što dostupniji poljoprivrednim proizvođačima.

Mi imamo stalno otvoren konkurs za poljoprivredne proizvođače koji imaju više od deset ari vinograda da se upišu u vinogradarski registar kako bi dobili sredstva za podizanje novih vinograda i za razvoj malih i većih vinarija, rekao je direktor PSSS.

I pored toga sto se ulaže u primarnu proizvodnju grožđa i vina biće subvencionisana registracija geografskog porekla vina sa naših područja. Delegacija na čelu sa pimoćnikom ministra za poljoprivredu Aleksandrom Bogićevićem posetila je danas dve vinarije u Miličinici.

Ideja ministrastva u saradnji sa sektorom za voćarstvo i povrtarstvo jeste da što manje prodajemo poluproizvod, da se uloŽe sredstva u preradu kako bi se poljoprivredni proizvođači razvijali u tom pravcu. Ministarstvo dosta pomaže preko svojih fondova bespovratnim sredstvima, kaže Srđan Stanojlović, savetnik za voćarstvo.

Stanojlović ističe da je sve veći broj mladih koji podnose zahteve za subvencije i pomoć za razvoj poljorivrednih domaćinstava. Zahtev za podizanje vinograda i razvoj vinarija mogu podneti oni koji su već upisani u vinogradarski registar gde imaju registovane male vinarije, a drŽava će pomoći sa 50% i više bespovratnih sredstava onima koji žele ozbiljno da se bave proizvodnjom vina.

Podeli članak na društvene mreže