Istraživanja nalazišta litijuma u okolini Valjeva, bila su tema konferencije za novinare Gradskog odbora Pokreta Dveri.

Predsednik GO Zoran Đurđević podseća da je životna sredina u Valjevu već narušena aerozagađenjem, a sa ispitivanjima litijuma i drugih ruda, rađenim niz godina, građani nisu upoznati:

Mi još uvek ne znamo ništa i opravdano sumnjamo da ćemo doći u situaciju da vidimo mašine i da ćemo tada saznati da se rudnik otvorio, kazao je Đurđević.

Sa oranica i njiva pored Kolubare može se ostvariti dobit i od poljoprivrednih useva, a ne njihovom prodajom Rio Tintu za minimalnu rudnu rentu. Tehnička obrada rude litijuma sumpornom kiselinom dodatno oštećuju ne samo vodu i zemlju, već i vazduh zbog isparavanja. U GO Dveri smatraju i da se putna infrastruktura radi ubrzano zbog namere da se sa ovih područja eksploatiše ruda litijuma, dok su lokalni putevi uglavnom zapušteni.Član Glavnog odbora Pokreta Dveri Stanko Ranković, kaže da nije jasno zašto se radi na ispitivanjima lokacija za rudnike, kada nam stranci koji dođu u Srbiju kažu da su nam najbolji hrana i priroda:

Ako nam oni to kažu, a mi to ne vidimo, da li je potrebno da naš novac bude iskorišćen za otvaranje ekološki neprihvatljivih fabrika I rudnika koji nakon eksploatacije nemaju obavezu da saniraju teren. Njih interesuje samo novac, istakao je Ranković.

Ranković smatra da s toga delovanje svih u Srbiji treba da bude usmereno ka ekologiji kako bi se spaslo što se spasti može. Na novinarsku konstataciju da se sve to uglavnom zna, predsednik GO Zoran Đurđević, kaže da na žalost mnogi građani nisu o tome obavešteni:

Znam ljude u čijim njivama se to radilo, a ne znaju šta je zapravo rađeno. Zbog toga ovo i pričamo. Ako dođe do ozbiljnijih radova na iskopavanju litijuma, sigurno je da ćemo se organizovati zajedno sa građanima prvenstveno tih mesnih zajednica gde se vrše ispitivanja i naravno sa građanima Valjeva, gde ćemo pokušati da zaustavimo radove, kako bi se donele prave studije kojima možemo verovati, rekao je Đurđević.

Na konferenciji za novinare je govorio i predsednik Opštinskog odbora Dveri Mionica Vladimir Čarapić. On je rekao da je vodosnabdevanje u Mionici katastrofalno. Apsurdno je da pored dve fabrike vode, 12 od 36 mioničkih sela nema vodovodnu mrežu. S toga se meštani uglavnom snabdevaju vodom iz sopstvenih bunara. On je istakao da Mionica ima izvor Orlovac u Krčmaru, koji je neiskorišćen i zapušten. Procena je da su gubici vode iz tog izvorišta 60-70%. Naglašava i da su te cevi azbestne što je štetno po zdravlje građana. On tvrdi da kada bi se to izvorište sredilo, sva mionička sela bi bila podmirena vodom. S toga je, kaže besmisleno dovođenje vode u Mionicu iz brane Rovni. On je izrazio i nezadovoljstvo zbog povećanja cene vode na nivou mioničke opštine, tvrdeći da je to učinjeno bez odluke skupštine i opštinskog veća:

U Mionici, kao ni u jednoj opštini Kolubarskog okruga na snazi je dvotarifna naplata utroška vode. Do 20m3 naplaćuje se 66 dinara po kubiku, a preko toga 99 dinara. Ako znamo da je u Valjevu kubik vode 40 dinara, onda je jasno koliki je to udarac na budžet građana Mionice. Treba reći i da je Mionica stočarski kraj, pa se i za to dosta vode potroši. Istovremeno, to je i jedina opština u okrugu koja naplaćuje taksu na vodomer 124 dinara, plus PDV koju mora da plati svako domaćinstvo, tvrdi Čarapić.

Mada su se građani žalili, njihove pritužbe nisu imale efekta, kaže Čarapić. On je rekao i da je opštinski odbor izdao prvi broj novina, sa čijim izdanjem će nastaviti i u narednom periodu.

 

Podeli članak na društvene mreže