Iscrtavanje šahovske table i postavljanje velikih šahovskih figura koje igrači pomeraju praktično ulaskom na šahovsko polje, izgleda da je najzanimljivije najmlađim šahistima. Oni su i proteklog vikenda, uz podršku Udruženja invalida rada i VŠK “Sv. Nikolaj” sa velikom radošću prisustvovali organizaciji egzibicionog šahovskog turnira:

Imam 11 godina. Počela sam da igram šah dok sam bila još mlađa, a drugarica me onda ubedila da dođem u VŠK “Sv. Nikolaj” gde mi je stvarno super. Imam i prijatelje, i učim šah. Napolju je lepše, čudnije je i zanimljivije. Ja sam pozvala mlađu sestru da igra šah i ona je to prihvatila, kaže 11-godišnja Neda Stojaković.

Ja imam 10 godina i brat i sestra igraju šah, a sestra Neda me je ubedila da i ja počnem. Početnik sam i nisam još nikog pobedila, ali nisam zabrinuta bog toga. Znam da još treba da učim, a onda ću valjda i ja pobeđivati, rekla nam je desetogodišnja Ljiljana Stojaković.

VŠK “Sv. Nikolaj” je takođe iskoristio priliku da svojim polaznicima još jednom pokaže lepotu te igre u specifičnim uslovima. Učestvovalo je 10 takmičara, koji su igrali po kup sistemu do polufinala i nakon toga finalni meč. Četvrto mesto osvojila je Marija Pantić, treće Matija Mihailović, drugo Aleksej Pavlović i prvo Petar Matić:

Pokazalo se da je bila dobra ideja Udruženja invalida rada da se iscrta šah tabla na otvorenom i igra sa velikim figurama. Čini se da je to vrlo atraktivno i za turiste koji su se, prolazeći ovuda raspitivali i zastajali da pogledaju. Mogu da igraju i deca i veterani zanimljive partije. Mislim da je to sve dobro i pozitivno i da je zaista potreban ogroman trud da se to sve očuva, rekao je Nenad Popović iz VŠK “Sv. Nikolaj srpski”.

Udruženje invalida rada želi da na ovaj način podstakne sve ljubitelje igre na 64 polja da koriste tablu na otvorenom, koja je posebno značajna u periodu kada su skoro sve manifestacije u zatvorenom prostoru teško održive:

Planiramo, da dok god nam vremenske prilike dozvoljavaju organizujemo šahovska takmičenja. Želimo da podstaknemo i penzionere da nam se pridruže, jer oni su to u prethodnom periodu već činili, igrajući šah na stolovima pod stablima lipa i kestena pored Kolubare. Figure se mogu uzimati sredom, subotom i nedeljom od 10.00 do 12.00 i od 16.00 do 19.00, podsetila je Jasmina Belkhiri iz Udruženja invalida rada.

Čitavom događaju u kome su, kako se moglo primetiti uživala i deca i njihovi roditelji, prisustvovao je i novi član gradskog veća Vladimir Mišković.

U svakom slučaju , šah je umetnost. Svi smo u nekom periodu života, bar pomalo igrali šah. Zna se koliko je ta igra dobra za poboljšanje mentalnih sposobnosti, i zato je važno raditi na njegovoj popularizaciji, jer su nove generacije previše okrenute mobilnim telefonima i komjuterima. Igra šaha na otvorenom, zasigurno može da pomogne. Podržavamo i radujemo se ostvarivanju takve mogućnosti za sve zainteresovane, istakao je Vladimir Mišković.

Na kraju su najuspešnijim takmičarima podeljene knjige. Svakako, ko ima vremena, u terminima u kojima su figure dostupne, treba da ih iskoristi , ukoliko je poštovalac šaha.

Podeli članak na društvene mreže