Pred osmacima je jedna od najvažnijih odluka – odabir srednje škole, a samim tim delom i buduće zanimanje. Ekonomska škola „Valjevo“ svake godine upiše preko 32 odsto učenika iz drugih opština Kolubarskog okruga, ističe direktor Dragan Timotić, što, kako kaže, pokazuje da Ekonomska škola uvek ima svoje đake, decu koja su zainteresovana za smerove koji su u ponudi.

Za narednu školsku godinu planirano je da upišu sedam odeljenja, od toga pet četvrog stepena i dva trogodišnjeg obrazovanja. To je prvobitni plan, a kako je Timotić rekao, koliko se dece može upisati zavisiće između ostalog i od broja osmaka u Okrugu.

Planirano je da se učenici upisuju u dve oblasti: ekonomija, pravo i administracija i trgovina, ugostiteljstvo i turizam, što je klasično za ekonomsku školu. Prvobitno je plan bio da se upiše jedno odeljenje službenika u bankarstvu i osiguranju, što je jedan od novijih smerova - 30 učenika, komercijalista, ekonomski tehničar i carinski tehničar po 30 učenika. Što se tiče trećeg stepena, upisali bismo trgovce – 30 učenika i jedno odeljenje mešovito konobar-kuvar. Značajna stvar kod upisa jeste to što smo pre tri godine ušli u dualno obrazovanje, što se trgovine tiče i imali smo ugovore sa nekoliko trgovinskih kuća. Sada imamo pregovore i za druge smerove i nadam se da ćemo uspeti da nađemo privrednike koji su zainteresovani da potpišu ugovor o dualnom obrazovanju, kaže Timotić.

Što se Ekonomske škole tiče, ne očekuju da će pandemija uticati na promene interesovanja za smerove koji su na raspolaganju. Iskustvo iz ranijih godina je pokazalo da je veliko interesovanje bilo za zanovljene smerove, poput pravnog tehničara, koji se neće upisivati ove godine, nego naredne.

Zanimljivo je da smo imali vrlo dobre đake i jaka odeljenja carinskih tehničara. Ekonomski tehničar je nešto tradicionalno, što se tiče zanovljenog smera turističko-hotelijerski tehničar, imamo jako interesovanje. Kod kuvara u poslednje tri godine imamo učenike koji bi mogli da se upišu na četvrti stepen, ali njihova želja je da uče baš na tom smeru i imamo sjajne rezultate sa njima, dodaje direktor škole.

U toku je sređivanje kabineta kuvarstva i usluživanja, kako bi, poučeni pandemijom, praksu mogli da obavljaju u školi. Đaci će imati izuzetne uslove za praksu u školi. Priprema se i kabinet za trgovce, jer u toku prošle godine deca nisu mogla da idu na praksu u privredne objekte.

 

 

Podeli članak na društvene mreže