Gotovo sva mesta u našem gradu na kojima su postavljeni kontejneri, postala su mini deponije. Oko kontejnera koji su predviđeni za odlaganje otpada neretko ćete videti delove nameštaja i drugi kabasti otpad, koji, koliko uništava zdravlje ljudi i životnu sredinu, toliko i ruži sliku grada na Kolubari.

I na društvenim mrežama poslednjih dana bilo je dosta upozorenja i apela građana na to da su brojne lokacije u gradu zatrpane otpadom. Mi smo pitali direktorku JKP „Vidrak“ Jelenu Kalat na koji način sugrađani mogu da odlože smeće.

Što se tiče kabastog otpada, ja sam više puta napomenula građanima da mogu potpuno besplatno, svakodnevno sav kabasti otpad da odvezu na gradsku deponiju. Posebno poslednjih nekoliko dana je povećana količina kabastog otpada svuda po gradu, što je primećeno i na Divčibarama. Mi se trudimo svim mogućim silama da to u što kraćem roku uklonimo i odvezemo na deponiju. Veliki problem su Divčibare zbog udaljenosti. Šaljemo dva kamiona, za izđubravanje kontejnera i za kabasti otpad. Apelujem na građane da ne bacaju otpad pored kontejnera i u šumama, nego da se taj otpad besplatno odveze na gradsku deponiju. Tako će uštedeti i vreme i novac JKP, a ulepšaće se slika grada, kaže Jelena Kalat.

Ukoliko ne mogu da organizuju odvoženje otpada, JKP „Vidrak“ pruža mogućnost građanima da njihove ekipe to urade, podseća Jelena Kalat.

Mi se maksimalno trudimo da izađemo građanima u susret. To nam je mnogo lakše, da odvezemo kabasti otpad i naplatimo tu uslugu, nego da taj isti otpad sklupljamo pored puta, po šumama i drugim lokacijama. Posebno karakterističan je Kamenitovac, gde svaku drugi, treći dan moramo da intervenišemo. U svakom trenutku sa šefovima organizacionih jedinica JKP „Vidrak“ može se napraviti dogovor da ekipe odu jednom u sedam ili petnaest dana u zavisnosti od potrebe i da sav taj kabasti otpad pokupi, uz određenu nadoknadu, pojašnjava ona.

Divčibare privlače sve više gostiju, kako iz Valjeva, tako i turista iz drugih gradova i inostranstva. Postaju atraktivna destinacija, ali problem odlaganja smeća nije ništa manji ni u ovom turističkom mestu.

Divčibare postaju atraktivna destinacija, što je meni jako drago. Mi smo upravo zbog toga povećali broj izđubravanja na Divčibarama i to će se od ovog meseca raditi tri puta nedeljno. Počev od ovog meseca, JKP „Vidrak“ će ići na Divčibare utorkom, petkom i nedeljom. Rešili smo i problem divlje deponije na Divčibarama koji je do skoro bio aktuelan, dodaje Kalat.

Direktorka Jelena Kalat podseća da građani uvek mogu da se jave na kontakt telefon 014/221-556 koji je vidljiv na sajtu JKP i da će se oni potruditi da im izađu u susret i pomognu.

Podeli članak na društvene mreže