Više od godinu dana svet vodi bitku protiv korona virusa. U martu 2020. godine, kada je u Valjevu zvanično potvrđen prvi slučaj infekcije, nije se moglo očekivati da ćemo i nakon godinu dana govoriti o istoj temi. Sredinom marta prošle godine, Dom zdravlja Valjevo obustavio je preventivne preglede za decu i odrasle.

Od 17. marta pregledi pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija sprovođeni su u ambulanti u Novom Naselju. Od tada, u zavisnosti od epidemiološke situacije, pikova, porasta i smanjivanja broja pozitivnih, težine kliničkih slika, pregledi pacijenata sa sumnjom na kovid, odnosno kovid ambulanta bila je smeštena u glavnu zgradu valjevskog Doma zdravlja ili u ambulantu u Novom Naselju, gde se i sada nalazi. Od početka epidemije kroz kovid ambulantu u Valjevu prošlo je 68.837 pacijenata. Urađeno je 31.596 testova. Svaki pacijent je u proseku četiri puta dolazio u kovid ambulantu. Urađeno je 16.829 rendgen snimaka. Odrađeno je 1.417 pregleda dece. U poslednjih deset dana u proseku se obavi 320 pregleda dnevno. Poslednjeg martovskog dana ispred kovid ambulante u Novom Naselju gužva. Nakon godinu dana borbe sa koronom, kaže direktorka Doma zdravlja dr Branka Antić, nisu očekivali ovakve gužve. Beleži se porast broja novoobolelih i više pregleda.

Nismo očekivali da posle godinu dana bude toliki broj zaraženih, ali dominira lakša klinička slika. U poslednjih deset dana nam je prosek 320 pregleda dnevno, što je zaista previše posle godinu dana rada, kaže dr Antić.

I ako se povećan broj pregleda može objasniti činjenicom da nisu svi „prvi“, već da se obavlja veliki broj kontrolnih pregleda, nije zanemariv povećan broj novopozitivnih. Prethodna dva dana, podaci ovdašnjeg ZZJZ pokazivali su da je preko 100 novih slučajeva infekcije registrovano u jednom danu u opštinama Kolubarskog okruga.

Ti podaci nam govore da je reč o nedisciplini i nepoštovanju mera koje su propisane. Moramo da se sačuvamo da bismo došli do kolektivnog imuniteta. Po mom mišljenju, nije toliko strašno sve dok su to blaže kliničke slike, ako dođe do težih, onda će biti problem, upozorava direktorka Doma zdravlja Valjevo, dr Branka Antić.

Dostignut je maksimum kapaciteta u kovid ambulanti u Novom Naselju i ono što bi bilo rešenje jeste da kovid deo ponovo bude u glavnoj zgradi Doma zdravlja, ipak, rekonstrukcija je još uvek u toku i i dalje je neizvesno kada će napokon biti završena.

 

Podeli članak na društvene mreže