Po julijanskom kalendaru, pravoslavni vernici danas proslavljaju Vaskrs ili Uskrs, najveći je hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život - vaskrsenje.

Ove godine, zbog pandemije korona virusa, najveći hrišćanski praznik se obeležava u domovima, bez odlaska vernika u hramove na bogosluženja. Sveštenici su su svih dana uoči i tokom Vaskrsa bili u crkvama, a patrijarh srpski Irinej je poručio da narod treba da sluša i primeni preporuke stručnjaka , pozvavši vernike da se sagledaju:

Možemo se Bogu moliti svuda i na svakom mestu. Apostol Pavle naziva porodicu domaćom crkvom, prema tome treba da oživimo i domaću crkvu i porodicu našu, koja je nažalost u velikom iskušenju i na udaru sila ovoga sveta. Daće Bog da o tome razmislimo i već mnogi razmišljaju, da izvuku pouku neku iz svega ovoga što se dešava sa nama, rekao je patrijarh.

I valjevskim hramovima, sveštenstvo je tokom Vaskrsa služilo liturgije I najavilo mogućnost dolaska vernika već od utorka, uz poštovanje naloženih pravila distanciranja I zaštite.

Podeli članak na društvene mreže