Ana Vujović i Vedrana Todorović, mame i žene velikog srca tvorci su humanitarne akcije "Kafa od srca". Sasvim neočekivano kada je ostala trudna Ana je otvorila instagram sa željom da što više sazna o materinstvu prateći blogove na tu temu primetila da su mreže pravo mesto za humanitarni rad.

Imala sam situaciju u svom okruženju da je dvema devojčicama iz komšiluka koje su u teškoj materijalnoj situaciji trebala pomoć pa sam na svom instagram profilu okačila objavu za pomoć u garderobi. Na moje iznenađenje odziv je bio veliki i u međuvremenu sam upoznala dosta ljudi iz javnog života na društvenim mrežama koji su se pridružili akcijama, a ujedno se sve više dece javljalo za pomoć. U jednom trenutku kada je profil imao dovoljan broj pratilaca organizovala sam prvu od četiri akcije kako bih prikupila materijalnu pomoć pošto nisam htela da se upuštam u prikupljanje novca. Kroz ove četiri akcije pomogla sam zajedno sa svojim pratiocima da više od 120 dece dobije pomoć, kaže Ana Vujović.

Ana ističe da se neće zaustaviti na ove četiri akcije i da sada želi da pored siromašne pomogne i bolesnoj deci. Kako do sada nije želela da prikuplja novac izabrala je najbezbedniji način kako da pomogne Lani, Minji i Aniki. Na desetodnevnom nivou organizovala je akcije slanja SMS poruka ali da svako onaj ko pošalje poruku kao odgovor na njen post slika ekran i pošalje joj u poruci. Ana je tako imala priliku da podvuče liniju i sabere uplacena sredstva koja su na sedmicnom nivou stizala i do 110 000 u proseku. Putem mreza upoznala je Vedranu Todorović koja se do sada nije bavila humanitarnim radom ali ima odlične ideje kako da se prikupi novac za bolesnu decu. Jedna od tih ideja je porez solidarnosti koji još nije zaživeo, međutim "Kafa od srca" jeste.

Na ideju "Kafa od srca" došle smo jedno veče jer smo htele da krenemo od svakog sugrađanina kao individue shvativši da država nema mogućnosti da pomogne svakom detetu. Ideja je bila da porazgovaramo sa vlasnicima kafea da u jednom periodu dana u trajanju od dva tri sata ponude mogucnost da gost umesto da plati račun pošalje SMS na 3030 za Lanu, Minju ili Aniku i taj SMS pokaže konobaru. Humanitarna akcija "Kafa od srca" naišla je na dobar prijem mada je bilo i onih vlasnika kafea koji nisu želeli da učestvuju. Naša želja bila je da pokrenemo Valjevo na jedan drugačiji način kako bi sugrađani pokazali humanost, kaže Vedrana Todorović.

"Kafa od srca" naišla je na dobar odziv kod gostiju, nekada je SMS u vrednosti od 200 din. skuplji od kafe nekada i nije. Vlasnici lokala svoj doprinos daju tako sto novac od popijenih kafa neće otići u njihov džep. Ideja se purtem mreža proširila i van Valjeva kaže Vedrana. Kafa od srca za sada se može popiti kod “Kneza”, u “Hemingveju”, “Perli”, kafeu “Joy”, “Beloj kuć”i, kafeu “Foaje”, “Green Grass”, “Vanila baru” i “Koktel” kafeu. Ana i Vedrana ne zaustavljaju se ovde već imaju nameru da još kafea uvedu u humanitarnu akciju "Kafa od srca".

 

Podeli članak na društvene mreže