U okviru prve posete Valjevu šefa delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, bilo je i naselje u Ulici Obrena Nikolića, gde živi više romskih porodica. Tu mu se pridružila i potpredsednica Vlade Srbije i predsednica koordinacionog tela za inkluziju Roma i Romkinja Zorana Mihajlović.

Oni su tom prilikom razgovarali sa građanima u tom naselju o problemima sa kojima se suočavaju, ali i videli uslove u kojima žive. Fabrici je istakao da je romska zajednica najmnogobrojnija u Evropi, ali da je istovremeno i najranjivija i najviše diskriminisana. S toga je cilj EU da im pomogne.

Socijalna isključenost podrazumeva postojanje brojnih društvenih barijera u segmentima obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja. Ali ako uspemo da srušimo te barijere, onda smo nešto postigli. Mi u EU se trudimo da uradimo naš deo posla. Za ove aktivnosti smo Republici Srbiji donirali 30 miliona evra. Do sada je napravljen izvestan napredak, više je romske dece u školama, više Roma ima krov nad glavom, mnogima su obezbeđena potrebna lična dokumenta. I Valjevo treba da bude deo tog našeg projekta, rekao je ambasador Fabrici

Fabrici je podsetio i da je delegacija EU u aprilu posetila Valjevo, kako bi pomogli u saniranju posledica COVID-a 19. Sada, uz podršku lokalne vlasti i Vlade Srbije, možemo da pomognemo i u obrazovanju, zapošljavanju i obezbeđivanju krova nad glavom romskoj populaciji. Sa tim se saglasio i direktor Asocijacije koordinatora za romska pitanja Valjeva Dragan Gračanin.

Bez ova tri nivoa, nacionalne podrška, lokalne vlasti I EU , kao najvećeg donatora inkluzije Roma u Srbiji, stvari ne mogu da budu bolje. Kada je počela kriza usled korona virusa, mnoge lekcije smo naučili. Mi iz Asocijacije koordinatora u kojoj ima 60 koordinatora koji rade u opštinama širom Srbije smo do tada radili iniciranje stipendija, lokalne akcione planove, pomagali deci u školama, odjednom smo postali humanitarna organizacija I to nas je vratilo na početak. Počeli smo da mapiramo zdravstvene rizike u Srbiji, da pokušamo da ih adresiramo tamo gde se oni rešavaju, a to su upravo gradski donosioci odluka. Ako bi nam “zapelo” mi smo pisali potpredsednici Vlade I delegaciji EU u Srbiji. Na mnoge naše inicijative je odgovoreno, mnoga naselja su snabdevena vodom, strujom. Naučili smo I jednu važnu lekciju. Mi smo u 21.veku, a pričamo o esencijalnim stvarima koje su bitne za zdravlje i normalana život. Bavimo se i razvojnim pitanjima, pa su obrazovanje I zapošljavanje I u ovom naselju sprovođeni, istakao je Gračanin..

On je rekao i da su uvek imali podršku EU, ali da je bilo prekida saradnje na lokalu. Podsetio je da su 2005.godine, imali prvu strategiju za obrazovanje Roma. Zato u ovom gradu ima dosta studenata i obrazovanih Roma . Kazao je i da su stigli pozitivni signali od nove gradskie vlasti, jer sve promene uvek potiču od sebe i svog dvorišta. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković se zahvalio za pomoć koju su do sada dobijali:

Koristim priliku da vam kažem da će grad Valjevo iskoristiti sve prilike za učešće u projektima koji su vezani za socijalnu inkluziju Roma, sa posebnim aspektom na zapošljavanje I socijalno zbrinjavanje. U toku su dva projekta koji se odnose na zapošljavanje, a nedavno je u romskom naselju Bair završen projekat “Živeti zajedno”, rekao je Gojković.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica koordinacionog tela za inkluziju Roma Zorana Mihajlović je rekla da nije samo pitanje novca rešavanje problema te nacionalne manjine, već da treba dobro sagledati šta sve uraditi da se prebrode i stereotipi. Pohvalila je i namere gradonačelnika Gojkovića da pomogne u tome:

Moj poziv svim Romima I Romkinjama je da da se ne ustručavaju jer misle da ne nemaju ista prava kao I ostali, bez obzira što mnogi pokušavaju da ih ubede da su drugačiji. Niste drugačiji. Dođite kod gradonačelnika, tražite sve ono što mislite da treba da dobijete, tražite da radite, a mi ćemo učiniti sve što možemo da uslovi života budu bolji, da deca idu mirno u školu, a njihova obaveza je da uče. Mi ćemo pokušati da u svim preduzećima pronađemo mesta i za Rome i Romkinje, jer je to jedini način da pričamo o inkluziji. Ako to ne budemo zajedno radili, onda ta brzina inkluzije neće biti takva kakvu svi želimo. Mi smo se danas dogovorili da ćemo odgovoriti na neka pitanja koja smo čuli dok smo šetali ovim naseljem. Ovde postoji struja I voda, ali ovo nije adekvatno naselje za ljude koji tu žive, je za 30 dece koliko ih je ovde, trebaju bolji uslovi. Iz novog programa, koji radimo sa EU, učinićemo sve. Grad Valjevo će napraviti aplikaciju, a naći ćemo prostor i zemljište, sagradićemo stanove. Mislim da je to za početak dovoljno, uz pokušaj da nađemo zaposlenje onima koji žele da rade, naglasila je Zorana Mihajlović..

Na kraju posete naselju u ulici Oobrena Nikolića, deci iz romskih porodica podeljeni su prigodni pokloni.

Podeli članak na društvene mreže