Uz blagoslov episkopa šabačkog gospodina Lavrentija u nedelju je u Gornjim Košljama u Azbukovici osvećeno mesto i postavljen krst gde će biti građena crkva posvećena prazniku Polaganja rize Presvete Bogorodice. Inicijativu za izgradnju ove crkve pokrenuo je prota Stojadin Pavlović.

On je pre više od tri decenije službovao u toj parohiji i ističe da je Azbukovica još od Drugog svetskog rata imala divne aktivnosti u gradnji hramova. Prema njegovim rečima, predsednik opštine bi trebalo da da primer ostalima, dodajući da je svačija pomoć u gradnji svetinje dobro došla i da se ne meri samo novcem.

Ovde smo na Preobraženje ove godine, kada crkva proslavlja uspomenu na preobraženje Gospodnje, kada su apostoli rekli: „Ovde nam je dobro biti“, zajedno sa članovima građevinskog odbora rekli: „OVDE TREBA DA BUDE HRAM“. I evo nas posle svega nekoliko dana sabrani ovde na molitvi, u zajednici, pred Časnim krstom koji označava i simbolizuje raspeće Hristovo. Ovaj narod ovde, pošto i ja potičem iz ovih krajeva, znam da je čestit, pobožan, religiozan. Godinama najbliže svetinje su im bile Pustinja, Rača, kasnije parohijska crkva u Trešnjici, onda crkva na Bobiji i na Pašinoj ravni, ali znam da je narod ovog kraja decenijama želeo da ima svoj sveti hram i ta želja sa blagoslovom vladike Lavrentija počinje da se ispunjuje i da se izvršava, kazao je protojerej - stavrofor Mirko Vilotić, zamenik u Eparhiji šabačkoj prilikom osvećenja mesta na kom će crkva biti podignuta.

Plac površine 20 ari za gradnju crkve poklonio je Milan Kostić, meštanin ovog kraja. Ova bogomolja biće treći hram u gornjotrešnjičkoj parohiji. Planirano je da se do kraja jeseni postave i osveštaju temelji crkve, a da se tokom zime obave pripreme za dalji nastavak radova.

Ovaj dan nije samo istorijski, nije dan koji će biti posle 50 godina kako istorija zapoveda zapisan u anale. Ovo je Božiji dan i dan Majke Božije, dan Vaskrsenja. Stoga je radost naša ovde veća, da u jednom od najvećih sela u Zapadnoj Srbiji započnemo hram. Radujem se da će u izgradnji ovog hrama učestvovati i žitelji susednih sela, istakao je prota Stojadin Pavlović.

Podeli članak na društvene mreže