Godina u kojoj Valjevska gimnazija obeležava vek i po postojanja, protiče u znaku pandemije korona virusa koji onemogućava normalan rad svih institucija. Direktor Valjevske gimnazije Predrag Jevtić kaže da su oni ipak odlučni da šire pozitivnu energiju i da veliki jubilej škole obeleže na neki način.

To naravno ne može biti onako kako smo na početku zamislili, ali ćemo različitim dešavanjima u različitim terminima, obeležiti 150 godina postojanja i rada škole, rekao je direktor Predrag Jevtić.

U okviru ovog velikog jubileja, želimo da skrenemo pažnju da pored poznatih i velikih imena iz brojnih oblasti, postoje i oni “anonimni” koji su završili Valjevsku gimnaziju, a nakon toga završavali fakultete, i bave se uspešno svojim profesijama a uvek nekako ostanu po strani. Gimnazija je trenutno izdala četiri publikacije. Prve su “Prevodilačke sveske”, drugi je “Časopis fizike i tehnike”, treći tradicionalni “Gimnazijalac”, a četvrti “Almanah”, časopis literarne sekcije, rekao je Jevtić.

Svim tim dokazujemo da i u ovakvim okolnostima, neke vannsatavne aktivnosti profesori i učenici uspešno obavljaju, ističe Jevtić. Pored tih publikacija u pripremi je i jubilarni godišnjak koji predstavlja trenutnu zamenu za monografiju koja izlazi sledeće godine, a u njemu će biti članci koji neće biti u monografiji. Tu će se naći članci koji uglavnom do sada nisu predstavljeni i bili su na margini nekih događaja i ličnosti, o kojima se češće govorilo. Godišnjak će biti podeljen svim učenicima i zaposlenima Valjevske gimnazije. Trebalo bi iz štampe da izađe krajem sedmice, a njegov autor je profesor u penziji Milorad Belić, a pored njega , članke su pridodali i sadašnji profesori gimnazije:

Godišnjak se bavi aktivno istorijom gimnazije do 2000.godine. Poslednjih 20 godina su posvećene doktorima nauka i najuspešnijim đacima Valjevske gimnazije. Ova obrazovna ustanova je od svog postojanja iznedrila preko 180 doktora nauka, a zasigurno ih je i više, ali nismo uspeli da saznamo imena svih. Valjevska gimnaziju je završilo i 11 akademika.

Jevtić je istakao i da su povodom vek i po postojanja Valjevske gimnazije, organizovane tri izložbe. Jedna je u Modernoj galeriji gde je postavka slika Ljube Popovića, o kojoj je katalog napisala profesorka likovne umetnosti Nataša Kristić, a na engleski prevela takođe gimnazijska profesorka engleskog jezika Jasmina Radić. Druga izložba je u prostoru Valjevske gimnazije. Njen autor je profesor likovne umetnosti u penziji i akademski slikar Milomir Romanović. Ona se može pogledati svakog radnog dana između 12.00 i 14.00, kada đaci nisu u školi, kao i posle 18.00. Treća postavka je u Galeriji Narodnog muzeja gde se nalaze slike koje su do sada bile na školskim zidovima, ali i one, nastale u okviru likovnih kolonija koje je svojevremeno na Divčibarama organizovao profesor Milomir Romanović. Jevtić ističe i da se trenutno snima i film o 150 godina Valjevske gimnazije u koji su uključeni bivši učenici i sadašnji profesori i đaci, koji će trajati 45 minuta. Sadržajno on će predstaviti i istorijat, ali i sadašnja zbivanja u gimnaziji.

Najavljeno je i online takmičenje Integral kup, poslednjeg vikenda u novembru, u kome će učestvovati učenici sedam škola iz Slovenije i jedna iz Republike Srpske, a očekuju se i učenici iz Crne Gore i Trebinja. Iz Srbije će učestvovati Matematička gimnazija iz Beograda, iz Kragujevca, Šapca, Loznice, Niša, Kraljeva i Valjeva. Jevtić je pomenuo i organizovanje on line tribina koje se već nekoliko sedmica organizuju svakog četvrtka od 19.00. U toku je rad na priloženim delima za konkurs Desanke Maksimović, tokom koga su izabrani i finalisti.

Svečana akademija i naučni skup su prolongirani za narednu godinu.

 

Podeli članak na društvene mreže