Ni manje ni više nego 45 tačaka dnevnog reda našlo se pred odbornicima na drugom zasedanju lokalnog parlamenta, među kojima je svakako rebalans budžeta za 2020. godinu trebalo da dominira. Međutim, sudeći prema prvim javljanjima za reč, izgleda da je bilo i važnijih tema.

Pre potvrđivanja mandata novih odbornika u skupštini, krenulo se sa reakcijama na ideju i оdbornika SPAS-a Nebojše Tadića koju je izneo na jednoj od konferencija za medije o osnivanju seoskih opština:

To je njegov stav i stav njegove političke opcije. To nije stav ni koalicije, ni SNS-a, rekao je Radoica Rstić, šef odborničke grupe SNS-a.

Prema dnevnom redu na poslednjem mestu trebalo je da se razmatraju kadrovska pitanja i to objedinjeno i po skraćenom postupku. Odbornici SPS-a smatraju da se imenovanje direktora javnih preduzeća i ustanova mora razdvojiti od imenovanja članova komisija uz opasku da je tako i dogovoreno na sastanku odborničkih grupa:

Nije istina da smo se na sastanku odborničkih grupa dogovorili da budu razdvojene tačke dnevnog reda, ali vaš je očigledan problem to što vi ne znate kako da se odredite prema ovoj tački dnevnog reda. Da li da glasate za ili da budete protiv ili da budete uzdržani, jer vam se očigledno neka kadrovska rešenja dopadaju, a neka možda ne dopadaju, istakao je Rstić.

Tek nakon ovih rasprava na dnevni red došao je pretres predloga o dodeli nagrade grada Valjeva za 2019. godinu. Ovaj predlog je trebalo da bude usvojen na sednici prošlog saziva od 26. februara, ali je zbog pandemije zaustavljen. I tek kada je na red došao rebalans budžeta za 2020 godinu koji podrazumeva umanjenje za 380 miliona dinara. U tom kontekstu pitanje i koliko će para biti izdvojeno za smanjenje aerozagađenja i šta je do sada po tom pitanju urađeno:

Ne znam da li pod krovom zgrade u Karađorđevoj deluje još uvek onaj stručni tim za smanjenje aerozagađenja. Nemamo, već po pravilu, nikakvih informacija o poslovima koje je ovaj tim započeo i ishodu razgovora započetih u Ministarstvu zaštite životne sredine i Agenciji za zaštitu životne sredine. Tema tih razgovora i dopisa iz Valjeva bila je između ostalog reševanje problema sa pojedinačno najvećim zagađivačem vazduha, starom energanom u našoj najvećoj fabrici, naveo je Ljubomir Radović, odbornik Lokalnog fronta Va.

Taj projekat je završen i podrazumeva subvenciju grada od 50 hiljada dinara po svakom novonabavljenom kotlu, a predviđena sredstva od strane grada iznose pet miliona dinara. Znači, za stotinu korisnika ovog grada predviđene su subvencije grada i taj projekat je završen, samo je otišao u zapećak od početka pandemije, odgovorio je dr Zoran Živković.

Tokom čitave rasprave, ne samo o rebalansu već i o drugim tačkama, bilo je jasno da će odbornici socijalističke partije sada u opoziciji, biti žestoki kritičari dojučerašnjih koalicionih partnera iz Srpske napredne stranke. Na opаsku šefa odborničke grupe socijalista Đorđa Pavlovića, da je budžet i politička kategorija te da prestavlja plan gradonačelnika i njegovog tima za razvoj grada, napre se oglasio prvi čovek Valjeva, a potom i šefovi odbornilčkih grupa SPS-a i Srpske napredne stranke:

Jedino što mogu da vam kažem je da smo sagledali sve pozicije, sve programe i da je tu mnogo započetih obaveza, koje do kraja godine moramo da servisiramo, rekao je Lazar Gojković.

Mogu da konstatujem da gradonačelnik nije sasvim siguran šta nam sve predlaže u rebalansu budžeta za 2020. godinu. Uz svo uvažavanje kratkoće vremena koje ste imali na raspolaganju, zbog specifičnih okolnosti pod kojima ste preuzeli dužnost, ali zaista ostajemo uskraćeni za politička obrazloženja onih izmena koje ste predložili, a ona podrazumevaju da nam kažete zašto ste neku poziciju umanjili, neku uvećali. Zanimljivo je da je gradonačelnik na svojim pozicijama smanjio sredstva, što je jako pohvalno, navodi Đorđe Pavlović.

Što se tiče toga kako ja vidim Valjevo za četiri godine, ja bih voleo da snimite situaciju sada i da je snimimo za četiri godine. Kada budemo pričali o novom budžetu, pričaćemo i o novim projektima koji će se u Valjevu dešavati u narednom periodu i mislim da će građani biti izuzetno zadovoljni, zaključio je gradonačelnik Valjeva.

Ostale tačke dnevnog reda među kojima su dominirali programi poslovanja ovdašnjih javnih preduzeća usvojene su većinom glasova kao i to da se za vršioca dužnosti Vidraka imenuje Ksenija Badem Nenadović, a ustanove za fizičku kulturu Valis, Željko Ostojić. I za kraj valja reći i to da se odbornička grupa SPS-a na drugom zasedanju gradskog parlamenta profilisala kao žestoka opozicija srpskoj naprednoj stranci, ali i to da se predsednica skupštine bar za sada nije najbolje snašla na toj dužnosti, pa se tokom zasedanja mimo teme i dnevnog reda, pa čak i kada je bilo reči o rebalansu budžeta, govorilo o gajenju svinja, proizvodnji pilića i količini koncentrata za njihov tov, o parkiranju automobila na platou ispred Centra za kulturu, gde je zasedao lokalni parlament, zastupljenosti žena u politici i na rukovodećim mestima, šta je po poslovniku a šta ne, ko i kada i koliko puta ima pravo na repliku. Tako je počelo. Očekujemo naredno zasedanje.

Podeli članak na društvene mreže