Pred praznike obično trošimo i više nego što imamo. Pokloni za najdraže, dekoracija za novogodišnje praznike, novogodišnja i božićna trpeza, na sve to i po koji komad garderobe. Ako spisku dodamo i još po neku krsnu slavu, račun je duži, a novčanik sve prazniji. Uz to i redovni mesečni troškovi.

Zima dakle, pored temperaturnog, nosi sa sobom i minuse na bankovnim računima.

Kažu da je januar „najduži mesec u godini“ – sa razlogom jer se nakon obimnih prazničnih kupovina suočavamo sa problemom kako preživeti do kraja prvog meseca u godini.

Ne treba kupovati ništa osim neophodnih stvari, jer osim što je kućni budžet skoro ispražnjen tokom praznika u ovom mesecu nema sniženja, to kažu pravila, a koliko zaista to primenjujemo?

Neki Valjevci kažu da nisu posebno trošili tokom praznika. I kako jedan sugrađanin reče: „Januar se lako preživi ako se na vreme razmišlja i budžet pravilno rasporedi“.

Izbegavanjem kupovine određenih proizvoda može se znatno uštedeti. Preko 50 odsto potrošača, prema istraživanju američkih naučnika, priznalo je da im neplanirane kupovine stvaraju privremeni osećaj sreće zbog čega stvaraju nepotrebne troškove. Stručnjaci navode da se troškovi mogu smanjiti ako bi se izbegla na primer svakodnevna kupovina grickalica i pića u samoposlugama i 'usputnim' trgovinama. Preporučuje se i second hand trgovina, jer ne samo da je to bolje za novčanik već je dobro i za okolinu, zbog toga što se radi o svojevrsnoj reciklaži materijala.

Tradicija je nešto što se kod Srba posebno neguje. To podrazumeva i bogate praznične trpeze. Korona godina koja je iza nas donela je mnogo promena. A da li se na pijacama nešto menjalo u poslednje vreme? Proveravali smo da li je na valjevskoj pijaci, kao i ranijih godina bilo dobro poznate predpraznične euforije.

Prodavci kažu da je korona virus doprineo i tome da ove godine bude manje kupaca. Ipak, slave se ne izostavljaju, slave se, samo u užem krugu.

 

 

 

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment