Tokom noći valjevski vatrogasci su intervenisali na gradskoj deponiji gde su se zbog velike količine smeća, pojavila isparenja koja su mogla da dovedu do požara većih razmera.

Do toga nije došlo, ali će u naredna tri dana na delu deponije uz Kolubaru, biti postavljeno pet tzv. biotrnova, koji će omogućiti lakši protok gasova što se stvaraju u telu gradske deponije koja kao privremena egzistira punih trideset godina.

Dok se konačno ne reši pitanje odlaganja smeća na regionalnu deponiju Kalenić, u Vidraku očekuju da će postojeća deponija kod Obilaznice dobiti dozvolu za odlaganje smeća na još dve godine. U međuvremenu je urađen i projekat za sanaciju, koji podrazumeva proširenje deponije.

U valjevskom Vidraku kažu da samo ovo javno preduzeće dnevno istovari oko 120 tona smeća, što je za Valjevo ogromna količina i bez proširenja, brdo na deponiji će samo rasti.

Od grada se očekivalo da za namene odlaganja smeća dokupi još jednu parcelu koja se nalazi izmedju postojeće deponije i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda što se nije dogodilo. Vidrak je u prethodnom periodu nabavio i veliki broj kontejnera koji, sva je prilika nisu dovoljni, što se pokazalo i tokom vanrednog stanja kada su gradjani intenzivnije nego obično čistili svoja dvorišta i stanove, što je samo povećalo obim posla i istovar većih količina smeća nego što je uobičajeno.

Inače, prvi požar većih razmera na deponiji dogodio šestog oktobra 2018. godine kad se zapalilo podnožje smetlišta, koji se raširio na značajnom delu deponije. Samo brzom inetrvencijom vatrogasaca i radnika Vidraka, požar je tada saniran, ali i dalje ostaje otvoreno pitanje potencijalne opasnosti od pojave novih žarišta na deponiji čiji su kapaciteti već odavno premašeni.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment