Dan nakon završenih izbora za lokalni parlament, Gradska izborna komisija je 22. juna proglasila konačne rezultate prema kojima je Srpska napredna stranka osvojila 31 odborničko mesto u lokalnom parlamentu Valjeva, Socijalistička partija Srbije, sa Jednistvenom Srbijom u koaliciji 16, SPAS 2 mesta, dok će klupe Skupštine grada sesti i po jedan odbornik iz redova Lokalnog fronta Va i Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Nakon ovih radnji ostalo je da se konstituiše gradska skupština. Aktuelni sekretar skupštine, Djordje Pavlović, kaže da će svi rokovi biti ispoštovani. On dodaje da je zamenik predsednika skupštine dužan da u roku od 15 dana od dana proglašenja konačnih rezultata, najkasnije u utorak 7. jula sazove konstitutivnu sednicu koja treba da se održi u roku od dva meseca od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, pa će tako poslednji rok za održavanje kostitutivne sednice biti 22. avgust, kada će, nakon verifikacije mandata odbornika, biti izabran novi predsednik, potpredsednik i sekretar lokalnog parlamena, čime će biti i okončana kosntitutiva sednica. Nakon toga počinje da teče rok od mesec dana za izbor izvršnih organa grada, gradonačelnika, njegovog zemenika i gradskog veća, tako da je poslednji dan za njihov izbor 22. septembar.

Nezvanično saznajemo da će ovi poslovi biti završeni i pre okončanja zakonskih rokova, a ukoliko i dalje budu na snazi preproruke Vlade Srbije o ponašanju tokom pandemije, konstitutivna sednica gradskog parlamenta će se održati u većem prostoru od Velike sale skupštine, najverovatnije u sali Centra za kulturu.

Podeli članak na društvene mreže