Desk Kreativna Evropa Srbija organizuje Forum Kreativna Evropa 2020. Jedna od konferencija organizovana je u Narodnom muzeju u Valjevu.

Ovogodišnji program je osmišljen tako da podstakne diskusiju i promišljanje mogućih oblika delovanja i vizija razvoja koje će doprineti da ustanove i organizacije u kulturi budu akteri poželjnih promena i trendova u okruženju.

Cilj je da se podstakne ambicija profesionalaca u kulturi iz Valjeva i okolnih mesta i unapredi ravnomeran kulturni razvoj u Srbiji.

Ti projekti su zaista nešto što je jako dragoceno i sa stanovišta saradnje i povezivanja, uspostavljanja i dugoročne saradnje. To su projekti koji traju uglavnom dve, tri godine. Imamo i pristup raskošnim finansijskim sredstvima, koje je drugačije, teško i gotovo nemoguće obezbediti. Program je otvoren ne samo za ustanove i organizacije civilnog društva iz oblasti kulture, već i za sve druge organizacije, čak i javnog sektora, kaže rukovodilac projekta Dimitrije Tadić.

On kaže da su zadovoljni brojem učesnika, ali da su istvremeno i veoma ambiciozni i misle da uvek može bolje. Zbog toga im je, kako kaže, veoma važno da razgovaraju sa ljudima, da im pomognu u procesu uspostavljanja evropskih saradnji. Konferencija je već održana u Nišu, a nakon Valjeva program će predstaviti i u Šapcu.

Reakcije su uvek pozitivne zato što je reč o projektu koji zaista može da pomogne jačanju kapaciteta naših ustanova i organizacija koje se bave kulturom u naširem značenju te reči. Naša ideja je da budemo u kontinuiranom kontaktu sa svim kolegama iz oblasti kulture iz cele Srbije. Naš zadatak je da u procesu konkurisanja pomognemo našim organizacijama, a već preko 120 je učestvovalo u ovom programu. Ono što me posebno raduje jeste to što se ne radi samo o ustanovama iz Beograda, kaže on.

U Valjevu nisu prvi put i kako je Tadić rekao, ovaj grad ima bogatu kulturu.

Narodnom muzeju, ali i ustanovama kulture u manjim sredinama ovakve posete jako puno znače. Upravo zbog toga su predstavnici Ministarstva kulture i kolege sa Arhitektonskog fakulteta tu, da sa nama prodiskutuju, razmene svoja mišljenja, daju nam neke nove ideje. Jako nam je važna podrška republičkih institucija, a ovakvi skupovi su važni i republici jer iz manjih sredina mogu dobiti i neke predloge, rekla je direktorka Narodnog muzeja Valjevo, Jelena Lekić.

Problemi u oblasti kulture jesu mnogobrojni. Mi nekada mislimo da je kod nas sve jako teško ili nemoguće i da je drugde sve bolje. Činjenica je da u nekim drugim sređenijim sistemima sve drugačije funkcioniše. Tako da našim ljudima svakako nije lako, ali je upravo zbpog toga učešće u ovakvim programima veoma važno, zaključio je Tadić.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment