Opšta bolnica Valjevo obeležila je slavu Srpskog lekarskog društva i bolničkog hrama Sv. Vrači Kozma i Damjan. Sluzba onkologije koja je bila domaćin ove pandemijske godine krsnu slavu obelezila je skromno i bez zvanica kako bi ispoštovali veru i tradiciju koje su u ova vremena važan su deo svakog zdravog i bolesnog čoveka.

Načelnica Službe onkologije dr Aleksandra Milutinović istakla je da su lekari i tehničko osoblje u njihovoj sluzbi do sada svi bili zdravi, da su su radili bez prekida pruzajuci pacijentima pored medicinske usluge i osecaj prisustva porodice koja zbog pandemije nema dozvolu da bude uz svoje bolesne što je inače praksa.

Odeljenje onkologije posle stidljivih početaka sada je ozbiljna služba u OBV koja ima šest lekara onkologa i dvadeset tri medicinske sestre koji svoje usluge obolelima pruzaju kroz ambulantne preglede, dnevnu bolnicu i odeljenski deo. Na odeljenje može da se smesti 20 pacijenata od kojih je predviđeno da 12 budu onkološki pacijenti a osam postelja predviđeno je za palijativnu negu gde su smešteni pacijenti u terminalnoj fazi maligne bolesti bolesti. Zbog pandemije moramo da se prilagodimo svemu onome što struka nalaže i propisanim merama zaštite tako su posete ovim bolesnicima zabranjene, a zaposleni na odeljenju trude se maksimalno da svojim pacijentima menjaju i porodicu, rekla je dr Aleksandra Milutinović izražavajući žalost što ove godine zbog upokojenja slavi nije prisustvovao episkop g-din Milutin kako je bila namera.

Onkološki bolesnici na žalost ne mogu čekati bolja vremena da bi primili hemio terapiju, kaže dr Aleksandra Milutinović tako da prekida u radu nisu imali a kapaciteti su im popunjeni sve vreme.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ove godine, obeležavanje slave Sv. Vrači Kozma i Damjan, dogovor je sa sveštenstvom bio da se obelezavanje slave svede na liturgijski deo u bolničkoj crkvi, bez okupljanja i svečanosti kako je ranijih godina bilo upriličeno povodom ovog praznika, međutim nije bilo tako. Brojni vernici okupili su se ispred bolničke crkve gde je nakon službe i lomljenja kolača poslužena hrana uz druženje i priču prisutnih. Na pitanje novinara zašto se ne poštuju mere zaštite sveštenik Srećko Živanović je rekao

Sveta liturgija je javna sluzba od prvog momenta kada je ustanovljena od strane Isusa Hrista. Prilikom svog obraćanja na liturgijama ranijih dana i putem radio „Istočnika“ obavestio sam vernike da se ne okupljaju u velikom broju kao i to da postuju mere zaštite, nose maske i drze distancu, međutim okupljanje vernika je bilo neizvodljivo sprečiti u izražavanju svoje vere posebno što je moja uloga da držim Bogosluženja a ne da budem redar. Mnogi kažu da ručak nije sastavni deo slave i slavske liturgije, ipak prisetimo se da je ta trpeza, agape, ustanovljena od samih početaka kada su bogati ljudi na dan slave gozbili siromašne i to je ostalo do danas. Mi smo se potrudili da ispoštujemo sve mere zaštite oko pripreme i sluzenja hrane, tako da su zene zaduzene za pripremu trpeze nosile maske i koristile dezinfekciona sredstva, za ponašanje okupljenih vernika ne mogu preuzeti odgovornost jer sveštenici nisu policija, kaže Srećko Živanović sveštenik bolničkog hrama Sv. Vrači Kozma i Damjan.

Naredne godine slavu preuzima Služba otorinolaringologije na čelu sa dr Zoranom Milosavljevićem koji je ove godine preuzeo deo kolača.

Podeli članak na društvene mreže