U holu Centra za kulturu u Valjevu danas je bio poslednji dan imunizacije protiv korona virusa pre letnje pauze. Iz Opšte bolnice navode da je ovo je samo privremeni prestanak rada vakcinalnog punkta.

Došlo je vreme godišnjih odmora, došlo je vreme kada je potrebno popuniti upražnjena mesta na radnim mestima u bolnici na odeljenjima koja se vraćaju u normalan režim rada, tako da je ovo privremeni prekid do jeseni kada se očekuje novi talas i početak novog ciklusa vakcinacije naših sugrađana, naveo je dr Zoran Živković, koordinator Tima za imunizaciju Opšte bolnice Valjevo. Građani koji žele da se vakcinišu imaće priliku da na punktu Doma zdravlja u prostoru hotela „Narcis“ obave imunizaciju raspoloživim cepivima. Vakcinalni punkt Doma zdravlja Valjevo nastavlja kontinuirano sa imunizacijom naših sugrađana, tako da prekida u vakcinaciji sugrađana neće biti, rekao je dr Živković.

Od februara do danas gotovo svakodnevno, iz dana u dan je raslo interesovanje građana za vakcinaciju.

Kada pogledate presek i to predstavite brojkama, onda su podatci neumoljivi. Zaključno sa današnjim danom, drugom dozom vakcine, vakcinisano je nešto preko 23 hiljade naših sugrađana. Od toga nešto preko 6500 jedinica vakcina je dato na vakcinalnom punktu Opšte bolnice Valjevo u holu Centra za kulturu. Ako posmatramo didaktički, to sa druge strane znači da sa današnjim danom, drugu dozu je primilo nešto preko 35% naših sugrađana, što na žalost, nije dovoljan broj da bismo mirno ušli u jesenji period kada se očekuje novi talas, naveo je dr Živković.

U holu Centra za kulturu, građanima su bile dostupne Sinofarm, Fajzer i Astra zeneka vakcina. Prema rečima dr Živkovića, od preko 6.500 doza koje je tim Opšte bolnice dao građanima, najveće interesovanje vladalo je za kinesku vakcinu Sinofarm, a potom za Fajzer Biontek.

Ovaj vakcinalni punkt je vakcinisao ljude ne samo iz bivših jugoslovenskih republika, nego i iz Evrope. Uglavnom su najviše bili zastupljeni državljani Italije, Holandije, Nemačke i Češke. Praktično smo bili ambasadori, mali grad, a veliki ambasador vakcinacije Republike Srbije, zaključio je dr Zoran Živković.

Dr Živković je poručio da ono na čemu se mora raditi jeste vakcinacija mlade populacije.

Nisu mladi krivi zato što su zastupljeni u malom procentu imunizovanih. Od 6500 doza koliko smo dali, mislim da nemamo više od 80 mladih ljudi, bilo da se radi o srednjoškolcima ili studentima. To je deo populacije na koji se mora obratiti pažnja i to u smislu da ime se objasni da vakcina koju će potencijalno primiti ne predstavlja opasnost po njihovo ukupno zdravlje. Jedno od prvih pitanja koje su mi mladi postavljali odnosilo se na njihovo reproduktivno zdravlje i uticaj cepiva. Kada to budemo imali priliku da izbije kao tabu kod njih, onda ćemo verovatno imati veći procenat vakcinisanih među mladima, a samim tim ćemo ući mirniji u zimski period koji nam sledi, kaže dr Zoran Živković, koordinator Tima za imunizaciju Opšte bolnice Valjevo.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment