“Ljuba: Platno bez štafelaja” naziv je izložbe koja se od srede 11.novembra otvara u Modernoj galeriji Valjevo u okviru obeležavanja 35 godina od njenog osnivanja i 150 godina postojanja i rada Valjevske gimnazije.

S obzirom da na formiranje i delovanje Moderne galerije najviše uticao slikar Ljuba Popović logično je da je postavka posvećena njegovim delima:

Mogu da izrazim veliko zadovoljstvo, što ćemo u ovim teškim vremenima u Modernoj galeriji u Valjevu moći da vidimo jednu od najkompaktnijih izložbi slika Ljube Popovića do danas. Uspeli smo da uradimo postavku koja će dugo biti možda I stalna. Ono što mene, kao nekoga ko je od prvih dana, na neki način u ovoj galeriji, posebno raduje jr što je kompletna izložba valjevska, jer su slike vlasništvo Moderne galerije, ali I Valjevaca , kolekcionara. Među njima su I neka od najboljih dela koja je uradio za života, rekao je direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.

Kako se kaže u propratnom tekstu povodom otvaranja izložbe, predstavljena su dela nastala u jugoslovenskom periodu od 1953. do 1963.godine, kao i prve dve decenije stvaralaštva. Ističe se i da se postavkom ukazuje na važne promene koje su se desile u likovnom jeziku i referentnim okvirima Ljubinog slikarstva tokom sedamdesetih godina XX veka. Nakon obnavljanja izložbenog prostora u prvoj polovini godine, slike dobijaju na izražajnosti i nekako zrače posebnim sjajem. Ipak, zvaničnog otvaranja neće biti zbog pandemije korona virusa:

Na žalost, zbog situacije u kojoj se nalazimo neće biti svečanog otvaranja. Posetioci će već prvog dana, a to je na praznik obeležavanja potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, moći da u uobičajenom radnom vremenu Moderne galerije, od 10.00 do 18.00 pogledaju dela Ljube Popovića. Očekujem da će uprkos tome, izložba biti izuzetno posećena, jer će zvanično biti otvorena do 28.februara 2021. Izašla je I knjiga “Platno bez štafelaja” sa podnaslovom “S Ljubom o Ljubi” čiji je autor Nataša Kristić, možda jedan od najboljih likovnih kritičara u Srbiji, naglašava Vojislav Jovanović.

Nataša Kristić svojim opsežnim, ali istovremeno tananim istraživanjem i predstavljanjme dela Ljube Popovića u obimnoj knjizi katalogu na početku piše da bi volela da može da kaže da je knjigu pisala sama i gordo se pohvali mnogim otkrićima. Ipak, kako ističe, nakon neprestanih unutrašnjih dijaloga, ima utisak da su knjigu pisali Ljuba i ona, čak više Ljuba. Zato knjiga “Platno bez štafelaja” predstavlja poslednje odjeke koje je “pabirčila u susretima ovdašnjeg i onostranog”. Zato, zaista treba otići i videti sve to što je Ljuba ostavio i galeriji, kao i slike koje su vlasništvo Valjevaca, ljubitelja njegovih dela.

Podeli članak na društvene mreže