Kako da provedete vreme sa decom? Nema posla, vrtića, svega onog što je bila svakodnevna rutina. Lepo vreme-idemo u park. Ipak ne! - Zabranjeno je. Ostaćemo kod kuće i raditi ono što najviše volimo.

Prisetićemo se možda i onoga na šta smo zbog gužve, preopterećenosti, obaveza, zaboravili. 

Možda da osmislimo nove rituale. I ako nema škole, nastava je Online. Organizovaćemo vreme. Zamišljaćemo da smo u školskim klupama. Mama i tata mogu da glume učitelje. Zašto da ne? Radićemo testove, domaće zadatke.

Vremena za igru i druženje na pretek. Društvene igre, monopol, ne ljuti se čoveče, slagalice. Svi su na okupu i svi se dobro zabavljaju.

Osmisliti kreativne radionice, nešto nalik na časove likovne kulture. Koristićemo ono što nam je pri ruci: karton, papir, neka plastična, limena ambalaža, malo mašte i nastaće magija.

Gledaćemo crtane filmove zajedno, spremaćemo obroke zajedno.

I to su samo neke od ideja.

Ceo dan nam je popunjen, dečaci prate predavanja i rade domaće koje šalje uciteljica. Vaspitačice šalju materijal za devojčicu, a sve to traži da se i ja uključim. Pored toga kuvanje, spremanje, raspremanje. Ostane vremena za dve kafe u miru za mene. Deca još imaju neko vreme za tablet ili neku društvenu igru, a pogledamo i neki dugometražni crtani film. Nije dosadno, a pošto ih je troje oni se stalno igraju pa im ne fali drustvo. Samo još ne stigoh da pročitam ni jednu knjigu, priča nam majka blizanaca, mlađih osnovaca i jedne devojčice predškolca.

Ako ste majka jednog predškolca, trogodišnje devojčice i dečaka koji ima 16 meseci, navikli ste na „život u gužvi“, šaljivo objašnjava naša sugrađanka. Nije se mnogo toga promenilo. Jedina razlika je što ih ne vodim u obdanište i što ne idu na treninge, ostalo je sve isto. Imamo vreme za druženje, igru, učenje, dodaje ona. Znamo šta je korona, ali nalazimo svetle strane u svemu i mališani ne postavljaju puno pitanja na tu temu. Sada smo u kući, zajedno, svaki dan, po ceo dan.

Celim svetom hara korona. Korona virus, COVID-19, nevidljivi neprijatelj. O tome svi pričaju. Izaziva uznemirenost, što je i normalno. Normalno opet možda zvuči kao preteška reč u ovom slučaju. Neki smatraju da se preteruje sa merama koje se sprovode, drugi su uplašeni svime što čuju i sprovode dodatne mere izolacije. Ono što ipak svi mogu uočiti, to je da se svaka neozbiljnost u ponašanju može vratiti kao bumerang. I stoga je važno biti oprezan i uzdržavati se od uobičajenog druženja, ili kako se to sada kaže socijalnih kontakata.

Radovali smo se proleću, lepim danima, planirali putovanja. I nekako odjednom, sve se preokrenulo. Virus se širi velikom brzinom. O njemu se svuda priča. Dok se još nije zahuktalo, ali opet bilo dovoljno jasno da je „napast“ tu negde, kreneš u prodavnicu - priča se o koroni, u pekari ista tema, svaki poziv svodi se na razgovor o COVID-u 19.

Ubrzo je korona i zvanično došla i kod nas. Proglašeno je vanredno stanje. Ostati kod kuće - najbolja opcija. Ako celu situaciju posmatramo iz ugla jedne porodice, u većini slučajeva mama i tata ne idu na posao, ako i rade, rade od kuće. Škole ne rade, ali deca ipak uče i to putem malih ekrana i interneta. Svima je sve neobično.

Dok roditelji razumeju ozbiljnost svega, prate vesti, komentarišu, deca po neku reč „uhvate“ i toliko. Ne razumeju dovoljno ili možda razumeju pogrešno. Kako im objasniti?

Najpre, kažu stručnjaci, razgovor treba prilagoditi uzrastu dece. Pojasniti im da su se i u drugim delovima sveta, ljudi razboleli od ovog virusa. Verovatno će najbolje shvatiti ako im slikovito objasnite. Pojasnite im zbog čega ne mogu u vrtić ili školu. Prilagođeno njihovim godinama, pričajte im kako se virus prenosi, tako će lakše razumeti zbog čega je važno primenjivanje mera, korišćenje maski, rukavica.

Prvi dani proleća idealni su za boravak u prirodi. Prošle godine u ovo doba igrališta u našem gradu bila su puna dece. Sada, druga strana priče.

Želimo opet u prirodu. Želimo da se družimo. I hoćemo. Sigurno. Kada sve ovo prođe. Možda kasnije nego što mislimo, a možda i ranije. Većina se pridržava preporuka i pravila, no tek naknadno, verovatno ćemo svi spoznati promene koje smo u međuvremenu doživeli, a da ih nismo bili svesni. A pred decom je nova budućnost.

Podeli članak na društvene mreže