Medjunarodni dan sestrinstva 12. maj je obeležen i u valjevskim zdravstvenim ustanovama Opštoj bolnici Valjevo i Domu zdravlja. Valjevska bolnica od 2012. godine tog datuma obeležava i krsnu slavu medicinskih sestara Sveti Vasilije Ostroški .

Liturgijom i sečenjem slavkog kolača u crkvi Sv.Kozme I Damjana zvanično je počelo obeležavanje sestrinske slave.

Dr Marija Krstivojević Mirković, v.d.direktora Opšte bolnice Valjevo istakla je koliko je vazna uloga sestara u zdravstvenom sistemu.

Sestre su stub jedne zdravstvene ustanove i čine većinu zdravstvenih radnika jedne bolnice.U valjevskoj bolnici radi 1182 zdravstvena radnika ,od toga 703 sestre imaju ugovor na neodredjeno i 53 sestre ugovor na odredjeno radno vreme.Za vreme COVID pandemije medincke sestre istakle su se svojom pozrtvovanošću u odnosu prema pacijentima.

Poznato je da se ovaj dan obeležava na dan rođenja Florens Najtingejl začetnice modernog sestrinstva u svetu. Ona je polovinom 19.veka predvodila grupu medicinskih sestara koje su brinule o ranjenicima u Turskoj, a potom i u Krimskom ratu organizovala bolnice, uvodeći reforme u sanitetsku službu i negu ranjenika i bolesnika. Ovogodišnji medjunarodni dan sestrinstva obelezava se pod sloganom „Naša budućnost“.

Međunarodni dan sestrinstva u Zdravstvenom centru Valjevo je obeležen i dodelom priznanja medicinskim sestrama i tehničarima, a zaposlenima se obratila direktorka dr Jasmina Jevtić i glavna sestra Gorica Vujović. U programu su učestvovali i profesori i učenici Medicinske škole Valjevo.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment