Čas čuvara prirode učenici četvrtog razreda u Osnovnoj školi „Nada Purić“ u Valjevu proveli su u školskom dvorištu. Škola se nalazi u gradskoj sredini i svaki trenutak koriste da izađu iz školskih klupa.

Smatraju da sve ono što može da se uči u prirodi, tamo treba i učiti. Boravak u prirodi ništa ne može da zameni, naglašava profesor razredne nastave Jelena Dimitrijević.

Ovo je jedan značajan datum i važno je reći da se mnogo uradilo za 32 godine od kada je počelo da se priča o tome i da se ljudi bave time, ne samo naučnici i oni koji su direktno upućeni nazaštitu ozonskog omotača, nego i mi kao prosvetitelji, edukatori. U školama se dosta vodi računa o tome da se uvode novi predmeti, tako da u osnovnoj školi postoji nekoliko izbornih predmeta koji se bave zaštitom životne sredine i kroz sadržaje tih predmeta imamo i deo koji se bavi zaštitom ozonskog omotača, kaže Jelena Dimitrijević.

Jako je važno uticati na svest od najranijeg uzrasta zbog toga što deca u tom dobu slušaju svoje učitelje, poštuju ono što im se kaže i u tom uzrastu još uvek nešto može da se uradi po tom pitanju, smatra naša sagovornica. Tokom nastave dosta se govori o vraćanju prirodi i forsiranju zdravih stilova života.

Ono što je nama važno i čime se u školi dosta bavimo, to je dosta nastave u priprodi, dosta pešačenja, sadnje drveća. Park u sklopu škole je obnovljen u poslednjih desetak godina zahvaljujući i radnicima, učenicima, upravi, roditeljima, koji su pratili ono što smo mi davali kao ideju. Ozonski omotač je značajan zbog efekta staklene bašte i to deci nije jasno, ali im i ne pričamo o nečemu što im je apstraktno. Pričamo im o tome kako da se ponašaju, zašto je to važno, bavimo se forsiranjem reciklaže, prikupljanjem otpada, prodajom starog papira. Nikada ništa iz naše škole nije izbačeno kao đubre zato što znamo da će to biti primer našoj deci, dodaje ona.

U nastavi se koriste nove tehnologije, škola je dobro opremljena. Neke stvari koje su apstraktne za najmlađe, mogu videti kroz filmove, edukativne materijale, digitalne udžbenike i sve je odrađeno na njihovom nivou.

Jako je važno deci ne nametati nivo koji ne razumeju. Pored toga što gledaju edukativne filmove, uvek se fokusiramo na to: „Šta ja mogu da uradim?“. Mnogo mi je žao što vidim da je u našem gradu dosta veliko zagađenje, što se ne vodi računa o zaštiti prirode. Ne mogu deca da se ponašaju drugačije od onoga što vide i onoga što uočavaju oko sebe, poručuje naša sagovornica.

Od 1995. godine, 16. septembar se u celom svetu obeležava kao međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača. Povod za ovaj datum je Montrealski protokol potpisan 16. septembra 1994. godine kojim su predviđene aktivnosti koje bi omogućile zaštitu i očuvanje ozonskog omotača. Ozonski omotač označava sloj u atmosferi, na visini od 10 do 50 km, u kome se nalaze molekuli ozona. Ovaj omotač igra izuzetno važnu ulogu u zaštiti života na našoj planeti. On zaustavlja 97-98% smrtonosnog UVB zračenja koje dolazi sa Sunca.

Podeli članak na društvene mreže