Višesatni nestanci struje problem su meštana koji se električnom energijom snabdevaju sa dalekovodnog pravca Pričević - Stave. Čak sedam sela nedaleko od Valjeva bori se sa ovim.

Meštani su ujedinjeni i svi sa istim ciljem, da ostvare svoja prava, koja su za 21. vek izgleda luksuz. Dok oni zahtevaju da se njihov problem reši, u domaćinstvima uređaju stradaju, jedan za drugim i tako već duže vreme. Ne kvare se samo kućni aparati, već i hrana. Dragan Todorić kaže da je ove godine imao preko 30 hiljada štete.

Od 1. januara do 31. jula imao sam mnogo havarija. Zaklao sam dva poseka, dolaze mi deca, slavim preslavljam, kupujem namirnice i sve to propadne. Preko dva meseca mi nismo imali struje. Zvao sam sve i odgovore mi: „Ti si seljak, šta će ti struja?“. Ja sam onda neki građanin šestog, sedmog reda, a u 21. sam veku. Korisnik sam i hoću da imam struju, jer je plaćam. Ako navedu da i jedan dinar dugujem u zadnjih 50 godina, platiću. Ja dobijem samo glasačke listiće kada treba da glasam, a ovako... Meštani su ogorčeni, 50 odsto kapitala smo dali da dovedemo struju, kaže Todorić.

Kako nam Radovan Matić priča, struje ima, pa nema, a kaže, kada se aparati pokvare „nikom – niša“.

Sve plaćamo, ali struje nema. Malo porosi kiša – nema struje. Pitam se – Zašto? Uradili su rekonstrukciju linije. Kablovi su samonoseći i kako onda nema struje, pita se naš sagovornik.

Sagovornici kažu i da kada ostanu u mraku, na kontakt telefone Elektrodistribucije Valjevo, ili se niko ne javi ili su neljubazni, pa bude i uvreda. Obraćali su se nadležnima. Tražili su pomoć u Kraljevu, kod nadležnih ministarstava, uputili dopis i ministru Antiću, Elektroenergetskoj inspekciji.

Za popravku uređaja sam morao da platim 39.700 dinara, a krivica je njihova. Struju uključuju 15, 20 puta i uređaji moraju da „crknu“. I rekao sam: Ići ću do Antića, ići ću i do Vučića, kaže Todorić.

Meštanin Živan Milivojević trudi se da uradi sve što može kako bi se poboljšali uslovi za život u njegovom kraju. Dalekovod od Majinovića do Tupanaca, kaže Milivojević, nije imao kvarova na mreži poslednjih 20 godina i tvrdi da automatski rastavljač, odnosno reklozer nema razloga da bude postavljen pre njihovog dalekovoda.

Taj reklozer je stavljen tamo gde ne treba. Problem je što Tupanci i Majinović imaju nove dalekovode. Na našem dalekovodu 20 godina nije bilo kvara, a reklozer je stavljen pre odvajanja za naše dalekovode, a trebao je da bude posle nas. Svi kvarovi su na Stavama i posle Stava, na Medvedniku, u ugroženim područjima. Kada na Medvedniku i rosa padne, reklozer ugasi struju i potrošači svih sedam sela ostaju bez električne energije, priča Živan Milivojević.

Američka Organizacija za međunarodnu pomoć i razvoj, 2002. godine odobrila je donaciju od 50.000 dolara za rekonstrukciju dalekovoda Kamenica - Pričević – Stave. Na dalekovodu, tvrde meštani, nije urađeno ništa do sada. Kako kažu, da je bar deo tog novca iskorišćen na pravi način, sada bi imali rešeno pitanje električne energije.Veći deo opreme na dalekovodu je iz 50-ih godina, a to je vreme kada je na njemu bilo par trafostanica, a sada ih ima preko trideset, pa je presek provodnika tog dalekovoda isti kao u niskonaponskoj mreži, pojašnjavaju meštani.
Na žalost, situacija je slična i u nekim drugim selima. Tokom vikenda i Brankovina i Zabrdica su bile bez struje. U istorijskom mestu, Brankovini, struje nije bilo više od 24 sata. Naime, do prekida napajanja je došlo oko 13 sati u subotu, a sijalice su zasijale tek u nedelju oko 21 sat i to sa prekidima.

Ovo nije prvi  put da nestane struje. Vremenske su nepogode, imam razumevanja i za te ljude, malo ih je, a ima puno problema. Tek sinoć oko devet nam je doša struja, i to dve faze. Mnogima su uređaju pregorevali. Tu je škola, obdanište, dom zdravlja, prodavnica, nekoliko privatnih firmi.. Na niskonaponskoj mreži je nešto i urađeno, ali dalekovod prema Brankovini je problem već godinama. Juče sam dvadesetak puta pokušao da dobijem Elektrodistribuciju kako bih ukazao na problem, ali bezuspešno, kaže Dušan Patijarević, starešina crkve u Brankovini.

Narednih dana pokušaćemo da dobijemo izjave i od nadležnih iz valjevske Elektrodistribucije.

Podeli članak na društvene mreže